Hlavní obsah

Tenista Kodeš se miliónového odškodnění za 20 let trvající rozvod nedočkal

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý tenista Jan Kodeš (68) se konečně dočkal náhrady za rozvodové řízení, které kvůli liknavosti soudů trvalo 20 let. Obvodní soud pro Prahu 2 mu v pátek přiřkl částku ve výši 236 tisíc korun jako zadostiučinění za soudní průtahy. Kodeš žádal osm a půl miliónu jako odškodnění za majetkovou újmu, satisfakci a soudní náklady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soudce Pavel Riedlbauch zamítl částku ve výši 7,5 miliónu korun za majetkovou újmu. „Škoda ve smyslu majetkové újmy žalobci nevznikla,” pravil Riedlbauch. Rozdíl hodnoty nemovitostí byl podle něj kompenzován právě růstem jejich ceny na trhu.

Kodešovi přiznal „pouze” částku ve výši 594 tisíc za 19 let a sedm měsíců trvající soudní řízení. Od sumy ale odečetl peníze, které už Kodeš dříve dostal. Zbyla tak částka 236 tisíc korun.

Bývalý tenista se vyhlášení rozsudku nezúčastnil ze zdravotních důvodů. Nedávno prodělal transplantaci srdce.

Přítomná nebyla ani právní zástupkyně žalované strany, tedy ministerstva spravedlnosti. Jediným účastníkem tak byla Kodešova obhájkyně Zuzana Nussbergerová, která si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek je tak zatím nepravomocný.

Rozhodnutí padlo po dvaceti letech

Jeden z nejlepších tenistů 70. let minulého století (vítěz Wimbledonu (1973) a dvojnásobný vítěz French Open (1970,1971) žaloval stát o téměř osm a půl miliónu korun jako zadostiučinění za nepřiměřeně dlouhé soudní vypořádání rozvodu. Soudy řešily jeho majetkové vypořádání s bývalou manželkou od roku 1988 až do roku 2008.

Jak se měnily v průběhu doby ceny nemovitostí, nechávaly soudy několikrát přepracovávat znalecké posudky. Obvodní soud Kodešovi původně přiznal jen 182 tisíc. Před dvěma lety Nejvyšší soud rozhodl, že má tenista nárok na 360 tisíc.

Uspěl u Ústavního soudu

Kodeš ale uspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS), podle kterého je nutné přihlížet nejen k zákonným kritériím, ale také k dalším relevantním okolnostem, tedy třeba i k vývoji trhu s nemovitostmi. Například hodnota Kodešovy pražské vily, ze které měl svou bývalou manželku vyplatit, vzrostla v mezidobí o 250 procent.

ÚS letos v srpnu nařídil nové projednání s tím, že odškodnění má být vyšší.

„S ústavním soudem nemůžeme souhlasit. Musíme ale respektovat jeho právní názor, podle kterého je zadostiučinění příliš nízké,“ vyjádřila se při minulém jednání právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti, které je v případu žalovanou stranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám