Hlavní obsah

Vedra, požáry, povodně. Extrémní počasí mají na svědomí poruchy vzdušného proudění

Dlouhé vlny chladného počasí, masivní povodně, rozsáhlé lesní požáry. S extrémními projevy počasí se v posledních letech setkáváme stále častěji. Vědcům z Postupimského ústavu pro výzkum dopadů klimatických změn (PIK) se podařilo odhalit mechanismus těchto meteorologických jevů. Jejich příčinou je změna charakteru vzdušného proudění, tvrdí experti ve studii, která byla zveřejněná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Foto: Tano Pecoraro, ČTK/AP

Tornádo poblíž italského města Janov

Článek

Při analýze klimatologických dat za posledních 30 let si vědci všimli, že výše zmíněné extrémní situace nastaly v době, kdy vzdušné proudění nad severní polokoulí změnilo svou obvyklou rychlost.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Kalifornští hasiči bojují se zuřícím požárem.

Za normálních okolností má pohyb vzduchu ve středních zeměpisných šířkách cyklický charakter. Když vzdušné proudění míří k severu, nasává teplý vzduch z tropů nad Evropu, Asii a Severní Ameriku. Potom se směr proudění obrací a z arktických oblastí přichází chladný vzduch.

Vědci ve své studii tvrdí, že například při vlnách veder nad evropskou pevninou se postup této vlny výrazně zpomalil, takže teplý vzduch proudil do mírného pásma déle než obvykle.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Vyschlý kus dřeva na suchem popraskané půdě ve španělské Valencii.

Dvě složky cirkulace vzduchu nad severní polokoulí se podle německých expertů spojily, zvýšila se amplituda vlnění a postup se zpomalil. Proto teplý vzduch od jihu nebyl vystřídán přílivem chladného vzduchu od severu.

"Za posledních třicet let se počet těchto klimatických extrémů zdvojnásobil," tvrdí Peter Hoppe, vedoucí výzkumu rizik z renomované pojišťovny Munich Re.

Foto: Reuters

Čínští záchranáři se snaží dostat k zaplavenému autu v Pekingu.

Vědci se domnívají, že za změnami ve vzdušném proudění jsou globální klimatické změny. V polárních oblastech je proudění zesíleno úbytkem sněhu a ledu, moře a tmavá zem pohlcují více tepla než sníh a led. Snižuje se teplotní rozdíl mezi rovníkem a póly. Vzhledem k tomu, že průměrná globální teplota stoupá, mění se charakter vzdušného proudění.

Svoji domněnku, že za změnami ve vlnění je globální oteplování, chtějí vědci ale dál zkoumat. Je možné, že příčin extrémních projevů počasí je víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám