Hlavní obsah

Jeskyni se zlatou žílou i kostrou tyranosaura otevřeli v centru Prahy

Novinky, mak
Praha

Pět tun vážící ametystovou geodu, drahé kameny, ale také zlatou žílu a kostru tyranosaura je možné vidět v unikátní jeskyni, která nově tvoří další stálou expozici výstavy minerálů a drahých kamenů v centru Prahy.

Jeskyně se zlatou žílou, drahými kameny i dinosauří kostrou je v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Jeskyně je vytvořena uměle, ale s využitím postupů, které zajišťují její velmi autentický vzhled. Návštěvníci si mohou prohlédnout i krápníkovou jeskyni, kde v dutinách ve stěnách jsou nejrůznější drahé kameny.

„K vidění je tu kopie afgánských a pákistánských dutin v podzemí s několika typy drahokamů, jako je například akvamarín, což je takový bratr smaragdu, nebo je tu ukázka turmalínů a dalších drahých kamenů. Lidé si tak mohou udělat představu, jak krystaly vypadají, než se vytěží,“ řekla manažerka výstavy Adriana Gajdová.

Jeskyně ukrývá také pět tun vážící ametystovou geodu, tedy horninové těleso, které má uprostřed dutinu vyplněnou krystaly.

Foto: Novinky

Jeskynní výstava nabízí pohled do dutiny ve skále s drahými kameny i pětitunovou ametystovou geodu.

„Ametystová dutina je poslepována z miliónů krystalů, které pocházejí z Brazílie,“ doplnila Gajdová. Stropem jeskyně navíc probíhá zlatá žíla, vyrobená z tenkých zlatých plátků. Každý se tak na vlastní oči může přesvědčit, jak se liší od žíly olověné.

Milovníky paleontologie zaujme z polystyrenu vytvořená kostra tyranosaura, která je rovněž součástí expozice, stejně jako věrné kopie jeskynních maleb z období 18 až 11 tisíc let před naším letopočtem.

Půl roku příprav

Na unikátní stálé expozici jeskyně pracovaly desítky lidí přibližně půl roku, nejprve začali se stavbou dřevěné konstrukce a jiných pomocných materiálů. Jen tvorba ametystové jeskyně zabrala pracovníkům tři měsíce.

Tajuplná jeskyně je v centru Prahy poblíž Masarykova nádraží. Unikátní prostory jsou novou součástí Mineralie, největší prodejní výstavy minerálů a drahých kamenů ve střední Evropě. Návštěvníkům je k dispozici každý den, včetně víkendů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám