Hlavní obsah

Prohlášení premiéra Petra Nečase k razii ÚOOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek odpoledne vydal prohlášení k zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Praze a na dalších místech ČR. Policisté zadrželi některé z jeho nejbližších spolupracovníků včetně šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Dobrý den dámy a pánové,

na úvod chci vyvrátit všechny spekulace o mém zdravotním stavu, či údajném kolapsu. A jsem přesvědčený, že ani na jedno z toho nevypadám. Celý dnešní den jsem pracoval na Úřadu vlády a samozřejmě jsem se věnoval aktuální situaci a opatřování informací. V tuto chvíli nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých spolupracovníků.

Očekávám, že orgány činné v trestním řízení urychleně sdělí důvody, které vedly Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a státní zastupitelství k takto rozsáhlé akci. V této souvislosti mě nemůže nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost v Praze prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě.

Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnout veškerou součinnost, ale podobné účelové změny jednotlivých typů státních zastupitelství ve své době byly právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka.

Vždy jsem usiloval o politickou nezávislost orgánů činných ve trestním řízení. K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoliv nezákonností.

Zásah na Úřadu vlády nemá podle mých informací žádnou souvislost s aktivitami orgánů činných v trestním řízení na pražském magistrátu nebo u dalších institucí. Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012 tzv. rebelů.

Chci věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení postupují zcela nezávisle a bez politického kontextu. Znovu vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí tohoto zásahu, protože dlouhodobé mlčení umožňuje pouze šíření spekulací, polopravd a nepodložených tvrzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám