Hlavní obsah

Češi nejvíce z Evropy fandí tržní ekonomice

PAŘÍŽ

Postoje Čechů vůči tržní ekonomice jsou nejliberálnější ze všech zemí Evropské unie. Obyvatelé ostatních členských států si naopak přejí spíše tržní ekonomiku, která má určité hranice, a solidární společnost. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění v deseti zemích EU.

Článek

O průzkumu, který vypracovaly společnost Euro RSCG a institut TSN Sofres, informoval francouzský list Le Figaro.

Podobně liberálně jako Češi uvažují Poláci a Finové. Sociální model je zase nejbližší Francouzům. Britové se oproti očekávání nevyslovili pro "ultraliberální" tržní ekonomiku, ale podobně jako ostatní členské země pro kontrolované tržní hospodářství.

Více než 73 procent respondentů soudí, že konkurence má pozitivní vliv na ekonomický růst a zaměstnanost. Dvě třetiny oslovených míní, že usilování o zisk je pro společnost prospěšné.

Evropané chtějí být solidární

I když Evropané tržní ekonomiku podporují, měla by podle nich být kontrolovaná a solidární. Uvítali by především zdravotní péči pro všechny zdarma (85 procent) a stanovenou minimální mzdu (63 procent). Pod pojmem kontrolované tržní hospodářství si Evropané přestavují obranu proti globalizaci. Šedesát jedna procent z nich si přeje, aby zůstala uzákoněná pravidla pro přijímání zaměstnanců i propouštění.

O růst a zaměstnanost by se ale podle obyvatel EU nemělo usilovat za každou cenu. Většina oslovených (63 procent) míní, že někdy by měla dostat přednost ochrana přírody.

V souvislosti s předpokládaným slabým růstem evropské ekonomiky panuje mezi obyvateli EU určitá nevraživost vůči Spojeným státům a Asii.

Nejvíce rozdělení jsou Evropané v otázce imigrace. Celkem 53 procent je proti přijímání dalších imigrantů, 44 procent je pro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám