Hlavní obsah

Prazdroj vyklízí historické sklepy, lidé mají šanci na limitovanou edici piva

Novinky, Jakub Štěpánek

Ležák leží ladem. Řeč je o nefiltrovaném moku z obřích dřevěných sudů v historických sklepích Plzeňského Prazdroje. Jeho ochutnávání bylo zlatým hřebem prohlídkové trasy po tamních provozech. Jenže tuhle atrakci zařízla protipandemická opatření a pivovar sáhl k nouzovému řešení – začal pivo z ležáckých dubových sudů stáčet do plechovek a rozváží jej plzeňským fajnšmekrům.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ležák ze sudů v historických sklepích Plzeňského Prazdroje si zatím mohli vychutnat jen návštěvníci pivovaru, koronavirus to změnil.

Článek

„Prohlídky jsou kvůli vládním opatřením zastavené a my jsme hledali rychlé řešení, jak unikátní ležák ze sklepů dostat k lidem,“ uvedl Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

„Proto jsme se rozhodli jej stočit do litrových plechovek a v limitované edici nabídnout Plzeňanům s dovážkou až ke dveřím,“ dodal.

Určeno k okamžité spotřebě

Pivo dříve vyhrazené jen návštěvníkům a především sládkům, kteří díky němu mohou srovnávat, zda je plzeňský ležák zrající ve sklepích tradiční metodou skutečně stejný jako produkt z moderních cylindrokonických tanků, se tak dá nyní objednat na webu pivovaru.

„Pivo je určené k okamžité spotřebě. Je nefiltrované a nepasterované, takže ho doporučujeme vypít nejlépe v den nákupu,“ upozornil Berka.

Mladíci důvtipně obešli vládní nařízení a zašli do restaurace na pivo

Koktejl

Rozvoz funguje pouze po Plzni a vypomůžou s ním lidé z podniku, kteří v souvislosti s koronavirovou krizí nejsou plně vytížení. „Sami se o tuhle práci přihlásili,“ podotkl Berka.

Pivovar už jaře při první vlně epidemie zřídil interní burzu práce. „Tu využili zaměstnanci méně vytížených oddělení jako například eventoví manažeři nebo průvodci návštěvnických tras, kteří po dohodě změnili dočasně působiště a vypomáhali například ve skladu nebo při zajišťování ochranných pomůcek. A na podzim jsme vzhledem k okolnostem burzu opět otevřeli,“ doplnil Berka.

Reklama

Výběr článků

Načítám