Hlavní obsah

Nejdražší japonská whisky stojí miliony

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud alkohol nejen rádi pijete, ale i sbíráte, je správný čas upřít pozornost na japonskou scénu. Země vycházejícího slunce má totiž novou nejdražší whisky. Vyrobenou jak jinak než v limitované sérii.

Foto: Profimedia.cz

Lahev japonské whisky Yamazaki není levnou záležitostí.

Článek

Těm, kteří nejsou ve znalostech whisky až tak zběhlí, by se mohlo zdát, že Japonsko není pro tento alkohol zrovna zemí zaslíbenou. Přitom patří společně se Skotskem, Irskem a Spojenými státy mezi zásadní producenty obilného destilátu.

ČTĚTE TAKÉ SPECIÁL O WHISKY:
Když muži nosí sukně a whisky teče proudem

A právě lahev whisky ze země vycházejícího slunce se prodala v aukci za rekordní sumu. Yamazaki během páteční aukce v čínské Tchaj-peji pokořila loňský rekord o téměř 100 tisíc dolarů a vyšplhala se na částku 430 tisíc dolarů (asi 9,7 milionu korun). Stala se tak nejdražší japonskou whisky v historii.

Whisky byla palírnou, jež byla založena v roce 1923 a je tak nejstarší v Japonsku, vyrobena celkem ve třech edicích. První z nich byla plněna v roce 2005, druhá od dva roky později a poslední v roce 2011.

Padesátiletou whisky, která před naplněním do lahví zrála v sudech z japonského dubu mizunara, nebude ani v případě potřebného kapitálu snadné do své sbírky získat. Nejcennější edice, do které patří zmíněné lahve, z roku 2005 bylo totiž vyrobeno pouze 50 lahví.

Dvě z nich již našly svého majitele, kteří si tak mohou vystavit luxusní dřevěné pouzdro, v němž se leskne japonský klenot.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám