Hlavní obsah

Dvakrát během týdne na vrcholu Everestu. Muž dokázal nemyslitelné

Novinky, nčs

Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu stanula lidská noha poprvé v roce 1953. Od té doby se stala 8848 metrů vysoká hora cílem mnoha horolezců. Někteří byli úspěšní, jiní méně. Šerpa Kami Rita z Nepálu však drží úctyhodné prvenství. Na vrcholu byl celkem 24krát, a aby toho nebylo málo, dokonce dvakrát během jednoho týdne.

Foto: Profimedia.cz

Kami Rita při předávání ocenění v roce 2018. Tehdy měl na kontě 22 výstupů.

Článek

Rita vystoupil na nejvyšší horu světa dvakrát během jednoho týdne, ale ani to mu nestačí. Chystá totiž třetí výstup ve velmi krátké době. Poté se chystá do horolezeckého důchodu. „Pořád se cítím dobře a chci být na vrcholu 25krát,” prozradil rekordman před 23. výstupem, který úspěšně zakončil 15. května, agentuře Reuters.

Rita pokořil Everest poprvé v roce 1994 a na horu od té doby šplhá téměř každý rok. Mezi známé průvodce patřil i jeho otec, který byl mezi prvními Šerpy doprovázejícími cizince na vrchol Everestu. Kromě nejvyšší hory světa vystoupal Rita i na další známé himálajské osmitisícovky, například K2, Čo-Oju, Manaslu nebo Lhoce.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec plánuje před odchodem do důchodu 25 výstupů.

Devětačtyřicetiletý Šerpa zdolal horu klasickou jihovýchodní cestou, kterou už v roce 1953 objevili Novozélanďan Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay, kteří byli na vrcholu jako první na světě.

Etnikum Šerpů, žijící vysoko v Himálaji, provádí horolezce po nejvyšších horách světa už od 50. let. Z původně pasteveckého společenstva udělaly ideální průvodce a nosiče odolnost, znalost místní krajiny i návyk na vysokou nadmořskou výšku.

Od prvního výstupu hora nabídla horolezcům mnoho rekordů. Předchozí rekord v počtu výstupů na Everest drželi dva Šerpové. Oba byli na vrcholu 21krát. Ani jeden z nich už však není aktivním horolezcem. Nejmladším člověkem, kterému se povedlo dosáhnout vrcholu, se stal 13letý Američan Jordan Romer. Naopak nejstarším 80letý Japonec Yuichiro Miura.

Slavná hora nezůstala nepokořena ani českými horolezci. V roce 1991 stanul na vrcholu první Čech Leopold Sulovský. Už v roce 1984 dosáhli vrcholu dva českoslovenští horolezci Zoltán Demján a Jozef Psotka. Oba muži pocházeli ze Slovenska a druhý jmenovaný nepřežil zpáteční cestu. Celkem si hora vyžádala životy téměř tří stovek horolezců.

Reklama

Výběr článků

Načítám