Hlavní obsah

Nejlepší restaurací světa je malý podnik na jihoafrické pláži

V pondělí se v Paříži poprvé udělovaly nové gastronomické ceny pod hlavičkou World Restaurant Awards propagující různorodost mezinárodní gastronomické scény. Premiérovým vítězem hlavní kategorie se stala malá restaurace Wolfgat nacházející se na jihoafrické pláži, u níž porota ocenila hlavně jednoduchost skloubenou s lokálním přístupem.

Foto: Wolfgat/World Restaurant Awards

Restaurace Wolfgat.

Článek

Jednalo se o neformální večer, jak připomněl web stanice CNN. Chyběly smokingy a honosné róby, místo toho na sobě hosté měli spíše džíny a předváděli svá tetování.

Porotu složenou z šéfkuchařů, restauratérů a foodkritiků z celého světa zaujal nenápadný restaurant v pobřežním městečku Paternoster ležícím téměř 200 kilometrů severně od Kapského Města nejen svou rustikální atmosférou, ale například i používáním lokálních plodin rostoucích přímo mezi zdejšími dunami.

Šéfkuchař Kobus van der Merwe prosazuje v podniku se zhruba dvěma desítkami míst koncept používání vlastních surovin velmi rázně a vyrábí si i svůj chléb či máslo. Jeho restaurace s hrstkou zaměstnanců získala i cenu v kategorii podniků nacházejících se mimo hlavní turistické zóny. Sedmichodové degustační menu v jeho podniku vyjde v přepočtu na necelých 1400 korun.

„Jsme malý tým šesti lidí. V kuchyni nemáme žádnou hierarchii, je to všechno o spolupráci a učení se jeden od druhého. Jsem na ostatní tak pyšný, protože neměli žádné formální zkušenosti z gastronomie, takže o to víc je tohle ocenění úžasné,“ uvedl na galavečeru van der Merwe.

Takto to vypadá v restauraci Wolfgat.

Jeden z organizátorů ocenění a autor známého gastronomického průvodce Joe Warwick prohlásil, že jejich smyslem je představit lidem pestrost zajímavých podniků celého světa, „starých i nových, z luxusních destinací i skromných zařízení“.

V dalších kategoriích se dostalo převážně na evropské podniky. Cenu za originalitu obdržela pařížská restaurace Le Clarence, která podle porotců nabízí takřka bezmeznou zábavnost a kreativitu. Ocenění za společensky odpovědný přístup získal italský podnik Refettorio, který v několika zemích světa nabízí stravování lidem v nouzi. Cenu za spolupráci restaurace s dodavateli dostal podnik Paradiso z irského Corku a jejich dodavatelská farma Gortnanain.

Porota při hodnocení zavítala i na další kontinenty. Nejlepší nově otevřenou restaurací se stala Inua v japonské metropoli Tokiu, nejlepší atmosféru zase podle porotců najdete v podniku Vespertine v Los Angeles. Jedničkou mezi restauracemi, v nichž seženete místo i bez nutnosti rezervace, je pro změnu Mocotó v brazilském Sao Paulu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám