Hlavní obsah

Zemřel fenomén valašské gastronomie Pavel Václavík

Novinky, Jakub Kynčl

Minulé úterý úterý náhle zemřel ve věku pouhých 41 let nejznámější kuchař Valašska Pavel Václavík. Právě on býval často označován za člověka, který přinesl na Valašsko tzv. vyšší gastronomii. Jeho menu byla vždy velmi kreativní, s důrazem na regionální suroviny. Velký valašský patriot vařil celý svůj profesní život ve Velkých Karlovicích. Poslední rozloučení proběhlo v pátek v Novém Hrozenkově.

Foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Pavel Václavík

Článek

Václavík byl neodmyslitelně spjatý se Spa hotelem Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde vařil celkem 22 let. V roce 2005 mu bylo nabídnuto, aby se jako šéfkuchař podílel na utváření zcela nového stylu gastronomie, čehož se také odvážně chopil. Od počátku si dával záležet na spolupráci s regionálními producenty. Přitom tehdy regionální produkci hosté ještě příliš nevyžadovali.

Velký příznivec moderní zážitkové gastronomie z čerstvých a lokálních surovin mnoho let působil na Valašsku jako přízrak. Ač je tento přístup dnes už považován skoro za samozřejmost, v té době šlo o poměrně odvážný počin, protože zbytek regionu tehdy ještě podobné trendy zdárně ignoroval.

Pavel Václavík byl také u zrodu soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší sýr. V Lanterně na konci října tohoto roku jako šéfkuchař končil, žezlo nad kuchyní předal Josefu Tydlačkovi, který vaří v hotelu 15 let a v poslední době dělal Václavíkovi zástupce. Ten se chtěl začít po odchodu z hotelu věnovat vlastnímu podnikání, především v oblasti kuchařských show, gastronomického poradenství a prezentací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám