Hlavní obsah

Švédská restaurace nabízí pokrmy z potravin, které by skončily v koši

Koncept restaurace Spill nacházející se ve švédském Malmö je jednoduchý. Pokrmy, které nabízejí svým návštěvníkům, vaří výhradně z potravin, které by jinak skončily v odpadkovém koši. A podle spoluzakladatele podniku Erika Anderssona si hosté jídla velmi pochvalují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Restaurace v Malmö nabízí jídla z potravin, které by jinak skončily v košiVideo: Reuters

 
Článek

Andersson založil restauraci proto, že se nedokázal spříznit s nadbytečným plýtváním potravin.

„Nakrmíte krávu, porazíte ji, zpracujete, zabalíte, poskytnete dodavateli a maso se následně neprodá, a tak se vyhodí. Já tomu prostě nerozumím. Je to špatně nastavené,“ svěřil se agentuře Reuters.

Andersson doufá, že se alespoň v Malmö postupem času změní přístup a systém natolik, že jeho restaurace nebude potřebná. „Možná za pět až sedm let Spill zavřu, protože budeme mít systém, který funguje,“ vysvětlil smířeně.

Momentálně se ale jeho restauraci daří a hosté si jídla pochvalují. „Je to velmi, velmi dobré. Chodím sem jíst často,” řekl návštěvník restaurace Lennart Hanson, který si zrovna pochutnával na jednom z tamních pokrmů.

„Je to koncept, který dnes potřebujeme. V dnešní době vyhazujeme tolik jídla. Tak proč z něj namísto toho neudělat něco skvělého?“ přidává se další host Auguste Faerch.

Ročně se vyhodí třetina jídla pro celý svět

Podle Organizace spojených národů se každý rok vyhodí zhruba jedna třetina jídla určená pro lidskou spotřebu.

Snížení potravinového odpadu se tak pomalu stává prioritou na celém světě. Podobné restaurace existují také například v Nizozemsku či Velké Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám