Hlavní obsah

Zemřel průkopník mezi restauračními kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 57 let zemřel Jonathan Gold - první restaurační kritik, který byl za svoji práci odměněn Pulitzerovou cenou. O jeho úmrtí informoval deník Los Angeles Times, pro který ještě v nedávné době psal. Osudnou se mu minulou sobotu stala rakovina slinivky, kterou mu lékaři diagnostikovali před měsícem.

Foto: Profimedia.cz

Jonathan Gold na snímku z roku 2015.

Článek

Gold byl uznávaným kritikem jídla, jenž své texty nejdříve publikoval v listu LA Weekly, poté přispíval do časopisu Gourmet a nakonec psal pro deník Los Angeles Times. Pulitzerovu cenu získal v roce 2007, kdy pracoval pro LA Weekly. Roku 2011 byl v tomtéž ocenění finalistou.

„Jonathana Golda nikdy nikdo nenahradí. Byl to náš geniální a nepostradatelný průvodce po kulinářském ráji v Los Angeles. Jonathan získal celosvětové uznání jako kritik jídla, ale byl to také člověk s duší básníka, jehož slova pomohla čtenářům pochopit historii a kulturu našeho města,“ uvedl ve svém prohlášení starosta Los Angeles Eric Garcetti.

„Nedovedu si město (Los Angeles) představit bez něj. Už nebudeme mít svého průvodce. Je to obrovská ztráta, stále tomu nemůžu uvěřit,“ řekla Laura Gabbertová, režisérka dokumentárního filmu o Goldovi s názvem City of Gold.

Ruth Reichlová, jež editovala Goldovy texty v časopise Gourmet i deníku Los Angeles Times, nazvala uznávaného kritika průkopníkem.

„Jonathan chápal, že jídlo má sílu spojovat lidi. Na začátku osmdesátých let nikdo nic podobného nedělal. Byl průkopníkem, který změnil způsob psaní o jídle,“ svěřila se.

Reklama

Výběr článků

Načítám