Hlavní obsah

Pracovat jako řidič autobusu je pro mě splnění dětského snu, říká hluchý Japonec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletý Takeyama Matsuyama z hlavního japonského města Tokia trpí senzorineurální ztrátou sluchu v obou uších, což mu v jeho rodné zemi bránilo ve splnění dětského snu - pracovat jako řidič autobusu. Díky nedávné úpravě zákonů se však mnohé změnilo a Japonec tak mohl s radostí začít jezdit pro jednoho z tamních autobusových dopravců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hluchý Japonec pracuje jako řidič autobusuVideo: AP

 
Článek

Obsluhovat dopravní prostředky sloužící k přepravě pasažérů dříve japonské zákony neslyšícím nedovolovaly. V roce 2016 ale přišla změna, kterou Matsuyama ihned využil. Od té doby může autobusy řídit pod podmínkou, že bude v pracovní době používat naslouchátka, díky kterým slyší alespoň hlasité zvuky.

„Když jsem byl na základní škole, jezdil jsem vlaky a autobusy velmi často a řidiči mi vždycky přišli jako strašně skvělí chlápci. Velmi jsem po této práci toužil,“ svěřil se mladík agentuře AP.

Nyní už spokojeně brázdí tokijské ulice autobusem společnosti Tokyo Bus Group, pro kterou pracuje od října loňského roku. Podle japonské asociace Nihon Bus Association byl dokonce prvním hluchým autobusovým řidičem v zemi.

Setkává se s předsudky

Matsuyama tvrdí, že mezi lidmi stále panují předsudky. On se prý ale snaží tvrdě pracovat, aby rozšířil pocit porozumění.

„V Japonsku stále existuje vůči osobám se zdravotním postižením zaujatost. Řada lidí si myslí, že neslyšící nejsou kompetentní ani pro práci v kavárnách či restauracích,“ svěřil se.

Ačkoliv původně jeho pracovní žádost zamítlo všech sedm dopravců, kterým ji zaslal, společnost Tokyo Bus Group nakonec své stanovisko přehodnotila.

„Je nedostatek řidičů. Zmírnění zákonů může tento problém vyřešit. Jsme rádi, že lidé vědí o tom, že najímáme lidi, jako je on. Pomáháme tím lidem se zdravotním postižením zvýšit šance na uplatnění na trhu práce. Někteří nás už kontaktovali,“ řekl ředitel dopravce Tokyo Bus Group Tomohiko Sato.

Reklama

Výběr článků

Načítám