Hlavní obsah

Kvalita superpotravin z And je kvůli nadprodukci v ohrožení

Původní obyvatelstvo od vrcholků And po hlubiny amazonské džungle a chladnou Patagonii již dávno jedlo quinou, camu camu nebo calafate. Avšak kvalita těchto zdravotně prospěšných potravin, které si získaly mezinárodní popularitu, je nyní ohrožena nadprodukcí, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň quinoy (merlíku chilského) v bolivijských Andách

Článek

Řada plodin z náhorní plošiny Altiplano v srdci horského masivu And, která je jedním z nejvýše položených obydlených regionů na světě, je bohatá na antioxidanty, vitamíny, aminokyseliny, minerály a vlákninu. Quinoa (merlík chilský), kiwicha (laskavec ocasatý), kaniwa (merlík bledý), kořeny manioku a bobule calafate (dřišťál) a keříku myrta ugni jsou tak podle expertů nadějí pro boj proti kardiovaskulárním nemocem, obezitě nebo rakovině.

Tyto superpotraviny se staly pro andský potravinářský průmysl zlatým dolem: v letech 2011 až 2015 se jejich nabídka ztrojnásobila. A export neustále roste. Peruánské quinoy, zlatých zrnek And, která už pěstovali Inkové, se vyvezlo v roce 2017 čtyřikrát více než v roce 2012, za 124 miliónů dolarů (2,5 miliardy korun). Export ořechů sacha inchi, které jsou bohaté na mastné kyseliny, se loni více než zdvojnásobil. Výrazně vzrostl i export lukumy, ovoce s vysokým obsahem vitamínů.

Vlastnosti superpotravin se mohou zhoršovat

Avšak světový úspěch těchto produktů, které budí nadšení u gurmetů, vegetariánů a nutričních poradců, má nepříjemné důsledky: aby producenti vyhověli poptávce, zvyšují objem produkce. Vlastnosti těchto superpotravin se tak mohou zhoršovat, a to kvůli nevyhovující půdě nebo při procesu transformace, kterým procházejí, aby mohly přijít do obchodů, upozorňuje Marcela Zamoranová, expertka na potraviny z univerzity v chilském Santiagu de Chile.

Především quinoa je při zpracování vystavena vysokým teplotám. „Důležité je, aby nutriční vlastnosti průmyslového produktu odpovídaly původní potravině,“ zdůrazňuje Finka Ritva Repová ze zemědělské univerzity La Molina v peruánské Limě, která napsala o quinoi několik knih.

Quinoa pochází původně z bolivijské a peruánské plošiny Altiplano, ale dnes se rovněž pěstuje ve Spojených státech, v Nizozemsku, v Indii nebo v Číně. Mimo své původní prostředí však mohou tato zrnka ztratit část svých nutričních vlastností, zdůrazňuje Repová.

Aby spotřebitelé mohli identifikovat nejlepší peruánské produkty, měly by mít kontrolované označení původu, navrhuje ředitelka peruánské propagační organizace Promperu Isabella Falcová „Quinoa, která roste ve 4000 metrech nad mořem, je na nutriční hodnoty nejbohatší,“ ujišťuje.

Další superpotraviny z And, jako je kiwicha, která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, a kaniwa, která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha, by se v budoucnu mohly setkat s podobným problémem snížení kvality.

Superpotraviny mají zdravotní účinky

Jestliže si superpotraviny získaly takovou oblibu, je to pro jejich zdravotní účinky. Experti se shodují, že tyto bobule, ovoce a zrnka bohatá na vitamíny mohou pomáhat předcházet nepřenosným chronickým chorobám, jako je cukrovka, nebo oddalovat jejich propuknutí.

Nemohou však nahrazovat léky, upozorňuje Marcela Zamoranová. „Superpotraviny neléčí nemoci, ale některým z nich pomáhají předcházet, pokud se konzumují pravidelně,“ říká.

Kolem superpotravin, jako je maca - známá jako viagra Inků, amazonské ovoce camu camu, které obsahuje tolik vitamínu C jako 60 pomerančů, vznikl celý průmysl.

A v metropolích Peru, Chile a Bolívie si tyto superpotraviny našly své čestné místo v mnoha restauracích, z nichž řada patří ke gastronomické špičce, jako je Borago v Santiagu de Chile, Amaz v Limě nebo Gustu v La Pazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám