Hlavní obsah

Šampiónem mezi českými pivy se stal Zubr Grand

Právo, Novinky, sl, Miroslav Homola

V Brně byly v pondělí večer vyhlášeny výsledky 26. ročníku prestižní soutěže o nejlepší česká piva s názvem Zlatý pohár Pivex - Pivo 2018. Odborné degustace se uskutečnily v několika kolech a piva hodnotili anonymně sládci, nejčastěji ze zúčastněných pivovarů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poslední kolo degustací patřilo v pondělí v Brně před vyhlášením výsledků sudovým pivům. Mezi odbornými hodnotiteli byla i Michaela Poštulková (na snímku) z pivovaru Zubr, který se shodou okolností nakonec stal šampionem soutěže.

Článek

Do soutěže lahvových piv (včetně balení PET/plechovka) bylo letos přihlášeno 53 pivních značek. V soutěži se hodnotilo anonymně a posuzovala se například hořkost, říz či celkový vzhled.

Šampiónem soutěže se podle porotců stalo pivo Zubr Grand z přerovského pivovaru. Mezi světlými výčepními pivy obsadil první příčku Litovel Moravan.

Z tmavých piv byl nejlépe hodnocen Velkopopovický kozel. Stále větší oblibu si získávají u konzumentů i nealkoholická piva. Zde zvítězil Birell. Do popředí zájmu především mezi mladými se dostávají rovněž míchaná nízkoalkoholická a nealkoholická piva. V této kategorii kraloval Birell Pomelo.

V rámci akce se soutěžilo i o nejlepší sudová piva. Organizátoři chtěli připomenout letošní sté výročí vzniku Československa, a tak přizvali i pivovary ze sousedního Slovenska. Přihlásilo se celkem 39 značek od průmyslových pivovarů a deset značek od minipivovarů.

Mezi světlými ležáky zvítězila jedenáctka Velkopopovický kozel, u světlých výčepních uspěl Bernard nefiltrovaný a v kategorii světlých ležáků z minipivovarů si prvenství odnesl slovenský Karpat Dream Lager 12.

Reklama

Související články

Muži vypijí devět piv týdně, ženy dvě

Čeští milovníci zlatého moku loni týdně vypili v průměru 8,8 půllitru piva, meziročně zhruba o jedno pivo více. U žen se týdenní konzumace zvýšila jen mírně na...

Výběr článků

Načítám