Hlavní obsah

Manuál moderního gentlemana aneb Jak by muži měli pečovat o svůj vzhled

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný muž, který řeší svůj vzhled a touží vypadat co nejlépe, se neobejde bez pravidelné péče o pleť, vousy, ale i vlasy. Vsadit by přitom měli na přípravky určené přímo pro muže, jelikož mezi mužskou a ženskou pokožkou existují významné rozdíly. Samotný pečující rituál přitom nemusí zabrat příliš mnoho času.

Foto: Profimedia.cz

Péče o vzhled by měla být samozřejmostí

Článek

Mužská pleť je proti té ženské mastnější (asi o 15 %), hutnější (o 20 %), pórovitější a teplejší, jelikož je v ní více krevních vlásečnic. Stárne přitom pomaleji (ztrácí kolagen a elastin pomaleji) a vyžaduje větší energetický příjem. Péče o ni tedy nemůže být zcela stejná jako u žen. Navíc každodenním holením dochází k dráždění pleti, snadno se tak mohou objevit drobné záněty a přecitlivělost pokožky.

To potvrzují i mezinárodní průzkumy, podle nichž si více než polovina mužů nad 25 let stěžuje na větší citlivost pleti, podráždění kůže po holení či suchá místa. Muži čelí typickým reakcím po holení, jako je pálení, podráždění, začervenání a puchýřky. Tvář a krk jsou přitom nejcitlivější.

Rozdílnost pleti je také ve složení hormonálních receptorů. V mužské pleti převažují pohlavní hormony steroidového typu, jejichž specifikace vychází z vlivu testosteronu. Ten ovlivňuje, jakým způsobem u mužů dochází ke vzniku vrásek, váčků pod očima, ochabování rysů v obličeji, ke vzniku rozšířených pórů a pigmentových skvrn.

Navíc na povrchu kůže mají muži nižší pH než ženy, menší potní a mazové žlázy, a pokožku tak mají zranitelnější i citlivější. Často je to dáno i pravidelným holením, které poškozuje hydrolipický film pokožky, jenž zajišťuje její přirozenou hydrataci. Vzhledem k tomu, že většina aktivních látek z kosmetických produktů se vstřebává právě skrz tyto žlázy, musí se této skutečnosti přizpůsobit i složení kosmetických přípravků, které o mužskou pleť pečují.

Důležité čištění pleti

Přestože jsou mazové žlázy v mužské pokožce menší než u žen, produkují více mazu. Je to způsobeno vysokou hladinou testosteronu. Po padesátce se začne produkce hormonu snižovat, čímž klesá i produkce mazu. Větší produkce mazu přitom často vede ke vzniku akné a ucpaným pórům.

Pravidelné čištění pleti je tak u mužů velmi důležité. Pleť se tak zbaví přebytečného mazu, nečistot, jež ucpávají póry a způsobují vznik pupínků. Vhodné je přitom nepoužívat přípravky na bázi olejů. U mladší pleti pak použít přípravky s matujícím efektem.

Dvakrát týdně je poté dobré si udělat před holením peeling – přípravky s velmi jemnými granulovanými čisticími částečkami, které dokážou vyhladit pleť a odstranit z ní odumřelé kožní buňky. Pokožka tak bude i lépe připravena na oholení dohladka a muž se vyhne zarůstání chloupků.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Péče o pleť

Každá pokožka má sklony k vysoušení, a pokud k tomu přidáte pravidelné holení a sprchování, ztrácí přirozenou vlhkost o to rychleji. Používání hydratačních krémů či gelů by tak mělo být samozřejmostí. Kvalitní přípravek dodá pokožce hydrataci a zároveň ochrání pleť i před vznikem předčasných vrásek a díky ochrannému SPF faktoru ochrání i před spálením od sluníčka.

Pokud se již u mužů projevují první příznaky stárnutí, je vhodné sáhnout po anti-aging produktech.

Důležité je nezapomínat ani na oční okolí, které je k tvorbě vrásek náchylnější. Speciální přípravky na péči o oční okolí dokážou nejen vznik vrásek výrazně zpomalit, ale také například zbavit i kruhů a otoků pod očima.

Foto: archív firem

Péče o pleť

Pěstěné vousy

Holení patří u mnohých mužů ke každodenní rutině. O to víc je důležité i na samotné holení používat ty správné přípravky, stejně tak na péči po holení.

Pokud si muži naopak na svých vousech zakládají, pak jim nebude stačit jen pravidelné zastřihování. Vousy totiž ve skutečnosti vyžadují víc péče než hladce oholená tvář. I u vousů trpí pokožka, zvláště ta, co není zvyklá na rostoucí vousy, tudíž se mnohem více vysušuje a svědí.

Foto: archív firem

Péče po holení

Nepříjemné pocity svědění pomůže zmírnit speciální olej nebo zklidňující gel na vousy.

Muži by měli mít na mysli, že i vousy potřebují pravidelně omývat. Nejlépe každý den během sprchování. Dnes již existují i speciální šampony na vousy, přizpůsobené citlivé pokožce obličeje, které se tedy postarají nejen o čistý vzhled, ale zároveň hydratují pleť a zanechávají vousy hebké a lesklé.

Vousy mohou mít ale i určitou formu účesu, který jedinci tzv. musí padnout. Dosáhnout toho lze pomocí speciálních stylingových produktů - vosků, olejů či pomád.

Foto: archív firem

Péče o vousy

Pěstěné ruce

Pěstěné ruce jsou vizitkou každého člověka a k tomu patří i čisté, upravené a pečlivě zastřižené nehty. Zapomínat ale nelze ani na namáhanou pokožku rukou. I ta zasluhuje pravidelnou péči a hydrataci v podobě vyživujícího nebo ochranného krému na ruce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám