Hlavní obsah

Whisky v jídle? Nejde o barbarský čin, tvrdí lektor gastronomie

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už máte doma láhev nějaké té lepší single malt whisky, pravděpodobně by vás ani nenapadlo ji využít na vaření. Do jídla se přece leje maximálně tak víno. A ještě k tomu ne drahé. Tak přesně s tímto mýtem se rozhodl poměřit lektor Martin Kortus z kuchařské školy Laboratorio. Předvedl, jak se dá kvalitní whisky zakomponovat do steakového hlavního chodu.

Foto: Laboratorio 3x

Martin Kortus

Článek

Svíčková je skvělé, jemné maso. Pořádný muž ale ocení často spíše rib-eye steak, tedy vysoký roštěnec, s výraznější chutí masa a zajímavější strukturou. A ideálně s pepřovou whisky omáčkou. I s luxusními ingrediencemi je však poměrně jednoduché tento kus masa pokazit a nezachrání vás ani sebelepší whisky. To byla hlavní pointa večera vaření s whisky, kde se Martin Kortus snažil varovat před největšími chybami, které lidé dělají při přípravě kvalitních mas.

Foto: Novinky

Výběr kvalitního masa je základem úspěchu.

Ta první může nastat, už když se rozhodnete porcovat maso, které jste právě vyndali z ledničky. Maso byste měli vždy nechat odpočinout a začít ho porcovat a zpracovávat nejméně hodinu poté, co jste jej vyndali z lednice. Klidně i později, když nebude ztuhlé a bude „vláčnější”.

Pozor na základní chyby

Při porcování může nastat další chyba, když člověk neodhadne správně plátky při krájení masa. Kortus doporučuje maso pohladit, narovnat ho a posléze si tupou stranou nože jen dotekem naznačit, kde bude chtít krájet. Když se přesvědčí, že jsou plátky správně silné, začne krájet. Pokud se mu nepozdávají, přejede po masu silněji rukou, aby zmizela místa označená tupou stranou nože a označuje znovu, než je spokojený.

Zelené fazolky jsou ke steaku ideální přílohou. Po bramborách by vám už mohlo být zbytečně těžko.

Steaky se musí pokládat vždy již na silně rozpálený podklad, aby se nepřichytávaly a rychle zatáhnuly. Jinak budou zbytečně pouštět šťávu. Skoro až svatokrádeží je pak zaříznout se do steaku krátce poté, co byl dodělán. Měl by se dát stranou a nechat odležet po dobu několika minut. „Pokud do něj zakrojíte příliš brzy, veškerá šťáva vám vyteče a vám zbyde pouze sušší kus masa, i kdyby byl původ masa sebelepší,” upozorňuje Kortus.

Co do omáčky, to k jídlu

„Aroma whisky je v omáčce skvělé, ale její alkoholová složka je něčím, co v ní cítit nechcete. Musíte tak dbát na to, abyste alkohol z whisky na pánvi co nejrychleji odpařili. Se zeleným pepřem se whisky snoubí skvěle,” dodal Kortus, který použil skotskou jednosladovou whisky Oban.

Tu vybral pro její podmanivé aroma, ze kterého jsou patrné sušené fíky, med a tóny dřeva. Dodává, že podobně jako u vína se předpokládá, že budete k jídlu usrkávat stejnou značku whisky, kterou jste využili během vaření.

Whisky je ke steaku ideální. Vždy ta, kterou jste použili při přípravě jídla.

A věčný problém, kde vzít silný vývar známý jako demi-glace. Nikdo asi nemůže počítat s tím, že demi-glace budete připravovat doma. Výroba je náročná nejen na suroviny, ale zejména na čas a vaši pozornost. Kortus tak doporučuje požádat obsluhu nějaké vaší oblíbené lepší restaurace v okolí, zda by vám trochu neprodali. Případně už se dá sehnat i ve specializovaných obchodech. „Skvěle podtrhuje masovou chuť, v gastronomii nemá náhradu,” zdůraznil Kortus.

Hovězí rib eye s omáčkou z whisky a zeleného pepře

Ingredience

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace whisky Oban 20 mililitrů

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace whisky Oban 20 mililitrů studené máslo 10 gramů

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace whisky Oban 20 mililitrů studené máslo 10 gramů smetana

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace whisky Oban 20 mililitrů studené máslo 10 gramů smetana

Ingredience vysoký roštěnec 300-400 gramů zelené fazolky 100 gramů česnek 2 stroužky olivový olej sůl, pepř demi glace whisky Oban 20 mililitrů studené máslo 10 gramů smetanaPostup

Fazolky vhoďte do vroucí vody s trochou soli a povařte, dokud nebudou „al dente”. Poté je sceďte a okamžitě dejte do nádoby se studenou vodou, nejlépe i s ledem. Zastavíte varný proces a fazolky si zachovají sytě zelenou barvu. Nechte je zcela ochladit. Následně je orestujte na pánvi, ve které předtím ohřejete extra virgin olivový olej. Až budou fazolky vlažné, přidejte česnek nakrájený na souměrné plátky. Až zezlátne, příloha je hotová.

Očištěné hovězí maso nasolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi. Poté dopečte v troubě při 180 °C zhruba 6-8 minut. Pepřovou omáčku si připravte z nakládaného zeleného pepře, který zahřejete na pánvi. Zalijte whisky a nechte odpařit alkohol. Poté přidejte demi glace, sůl a nechte provařit. Lehce zjemněte studeným máslem, smetanou a dosolte. Můžete přecedit přes jemné sítko. Podávejte se sklenkou whisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám