Hlavní obsah

Moravský ryzlink uspěl v USA, úspěch prodejů v Číně vinaři nečekají

Právo, miv

Medailovou sklizní skončila výprava českých vín na největší americkou soutěž vín San Francisco International Wine Competition 2016. Čtyři velké zlaté, deset zlatých, třicet čtyři stříbrných a o dvě víc bronzových medailí míří k českým vinařům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze čtyř hlavních medailí navíc dvě znamenají, že Ryzlink rýnský, VOC 2015 z vinařství Vinice Hnanice, je současně nejlepším vzorkem odrůdy soutěže.

Totéž platí pro Rulandské bílé, pozdní sběr 2015 z Vinařství Pavlov. Velkou zlatou medaili získalo ještě Rulandské bílé, pozdní sběr 2015 z Vinařství Skoupil a Rulandské šedé, výběr z bobulí 2015 z vinařství Lahofer. Všechny zmíněné vzorky splnily v hodnocení kritérium zisku nejméně 94 bodů.

Zisk čtyř velkých zlatých medailí a dvě odrůdová vítězství jsou výsledky, které jsou vysoce nad loňským už tak úspěšným působením v San Franciscu a zároveň patří k tomu vůbec nejlepšímu, čeho se naši vinaři od mezinárodních porotců kdy dočkali,“ zhodnotil americkou misi našich vín ředitel Národního vinařského centra Valtice Pavel Krška.

San Francisco International Wine Competition (SFIWC) je největší a nejvlivnější soutěží vín v USA. 36. ročník přivedl před porotce celkem 4618 vzorků vín.

Ryzlink uspěl i v Číně

Ryzlink rýnský nedávno uspěl i v Číně, kde se uskutečnil nultý ročník soutěže vín Vinoforum China, kterým chtějí v nejlidnatější zemi navázat na světovou akci Vinoforum. Jako porotce si přizvali vinaře Radomíra Balouna z Velkých Pavlovic na Břeclavsku a Josefa Valihracha z nedalekého Krumvíře. Každý získal jeden titul.

Ryzlink rýnský ročníku 2006 vinaře z Krumvíře, je šampionem bílých suchých vín Vinofora China. Baloun získal nejvyšší cenu za růžové víno Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr ročníku 2015.

Poté, co začali mluvit o počtu kontejnerů, bylo po obchodu. Ledová vína počítám na lahve
Josef Valihrach

„Soutěže Vinoforum jsou zaběhlé v Evropě, teď s nimi začínají i v Číně. Nás pozvali jako porotce do prvního, respektive nultého ročníku. Sami teprve sbírají zkušenosti a učí se,“ uvedl k akci Valihrach. „Co jsme se dozvěděli, zvažují pro svou přehlídku dvouletý cyklus,“ doplnil Baloun. Oba vinaři ještě čekají na podrobné seznamy ocenění, z hodnocení ale zjistili, že dva šampioni jsou z jejich produkce.

Kontejnery a lahve

Číňanům na akci učarovala zlatem oceněná Lena z Valihrachovy produkce. S vínem Hibernal patřila mezi nejvíce vyhledávané vzorky na slavnostním večírku po hodnocení. „Byl to zážitek, to nepopírám. Byli opravdu pohostinní, přesto si nemyslím, že je Čína budoucností pro české vinařství,“ řekl Valihrach. Když před časem vinař triumfoval na světové soutěži ledových vín, vzbudil zájem čínských dovozců.

„Jednání tehdy skončila dříve, než začala. Poté, co začali mluvit o počtu kontejnerů, bylo po obchodu,“ řekl Valihrach, který především ledová vína počítá spíše na lahve než na kontejnery.

„Je zjevné, že vinařská kultura v Číně zaostává. Teprve se učí. Vína, která jsme tam ochutnali, jsou průměrná. A co se týká prodeje do Číny, rozhoduje cena. Než by koupili dobrá vína od nás, sáhnou po levných vínech, třeba z Francie, Itálie. Více jim záleží na původu vína než na jeho kvalitě. Nevěřím, že by to byl pro nás trh s velkou budoucností,“ řekl Baloun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám