Hlavní obsah

Bill Gates: Ukrývá se pod nálepkou lidumila zcela odlišná minulost?

Novinky, vpl

Bill Gates (60), jeden ze zakladatelů firmy Microsoft a americký multimiliardář, se dnes těší pověsti lidumila, který na charitativní účely pravidelně věnuje pro běžného člověka nepředstavitelné částky. Vždy tomu tak ale zdaleka nebylo. Na začátku kariéry vystupoval jako neúprosný šéf a tvrdý, nesmlouvavý vyjednávač.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Článek

V rozhovoru pro britskou stanici BBC Gates připustil, že byl mezi dvaceti až třiceti úplný fanatik do práce nebo že agresivními cenami likvidoval konkurenty. Tehdy pravidelně pracoval o víkendech a neměl žádnou dovolenou. To vše se změnilo, když se seznámil se svou budoucí manželkou Melindou. „Jednoduše jsem přehodnotil priority,“ vzpomíná.

Gates založil Microsoft se spolužákem Paulem Allenem v roce 1975, kdy mu bylo devatenáct. Oba se už na prestižní střední škole Lakeside School nadchli pro počítače, které byly v této době v úplných začátcích. Nejvíc je bavilo programování. Měli totiž od jedné z místních firem za to, že pomáhali hledat chyby v systému, k dispozici minipočítač.

Za sestavení počítačového programu vytvářejícího školní rozvrh dostali oba středoškoláci 4 200 dolarů. V té době se za tuto částku dal pořídit zbrusu nový automobil americké výroby. „Rozvrh jsme vymysleli tak, aby s námi na výuku chodilo co nejvíce pohledných děvčat,“ směje se Gates. Práce pro rodící se počítačový průmysl jej pohltila natolik, že v třetím ročníku odešel z proslulé Harvardovy univerzity.

Byl na lidi jako pes

Ze začátku ale dnešní vyhlášený filantrop své pracovní návyky vyžadoval po všech zaměstnancích Microsoftu. „Víte, znal jsem zpaměti poznávací značky aut všech zaměstnanců. Díval jsem se pravidelně na parkoviště a hned věděl, kdo kdy přijíždí a naopak odjíždí z práce,“ připouští počítačový mág. „Jak se ale firma postupně rozrůstala, musel jsem toho nakonec nechat.“

Ve vzpomínkové knize popisuje Allen Gatese jako vysoce soutěživého člověka, který dokázal prosadit svůj názor propracovanými argumenty. „Byl jsem do práce maličko víc zažraný než ostatní, ale určitě ne tak jako Steve Jobs,“ připouští Gates. Se zakladatelem, výkonným ředitelem a předsedou představenstva firmy Apple jej pojilo dlouholeté přátelství a Jobse dodnes považuje za neuvěřitelného genia.

Chystá se muzikál

V dubnu by měl mít po více než deseti letech příprav na jedné z broadwayských scén premiéru muzikál Magoři, popisující rivalitu mezi oběma průkopníky soudobných informačních technologií. Ostatně ani Bill, ani Melinda se nikdy netajili láskou k uvedenému hudebnímu žánru.

Právě přes charitativní činnost se Gates seznámil mj. s hudebníkem Bonem, kytaristou a zpěvákem kultovní irské rockové skupiny U2. „Paul mi kdysi řekl, že bych se měl setkat s Bonem. Upřímně řečeno, pustil jsem ten nápad nejdříve z hlavy, protože jsem se domníval, že žádný muzikant nemůže vědět, co trápí náš svět,“ říká dnes Gates. „Nakonec jsme se sešli a ohromilo mě, jak moc se Bono globálními těžkostmi zabývá a kolik toho o nich ví.“

Gates je dnes přesvědčen, že by jako osamělý trosečník hrozně trpěl. „Neměl bych komu říkat to, co mne zrovna napadlo, třeba jak odstranit jednou provždy z naší planety malárii,“ tvrdí jeden z nejbohatších lidí na světě. Místo internetového spojení by si na ostrov vzal DVD s přednáškami. „Když nic jiného, tak bych se alespoň učil,“ přiznává.

Do nadace, pojmenované po něm a po Melindě, vložil v roce 1999 pět miliard (125 miliard Kč). Nikdo v novodobé historii neposkytl za svého života charitativní organizaci jednorázově větší částku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám