Hlavní obsah

Podíl ve firmě vyměnil za kolo. Dnes lituje

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft koupil za 174 miliónů liber (6 miliard korun) firmu SwiftKey zabývající se klávesnicovými aplikacemi. To je zpráva, která proběhla tento týden snad všemi významnými světovými médii. Za na první pohled obyčejnou informací ze světa byznysu se však skrývá příběh obrovské lidské smůly.

BEZ KOMENTÁŘE: Pokročilá mobilní klávesnice SwiftKeyVideo: SwiftKeyApp

 
Článek

Firmu založili v roce 2008 tři absolventi univerzity v Cambridge a zároveň kamarádi Jon Reynolds, Ben Medlock a Chris Hill-Scott. Jenže poslední jmenovaný už po dvou měsících rezignoval na svou funkci ředitele a společnost opustil.

Podle britského webu The Times ho štvaly dlouhé hodiny a nízká mzda ve firmě, která tehdy byla start-upem. Svého podílu se tak zbavil a jako výplatu si za něj vzal kolo. Dnes může jen hořce litovat, protože by byl milionářem. Zbylí dva zakladatelé totiž prý každý získali za své podíly 25 miliónů liber, což je v přepočtu 878 miliónů korun.

Zbytek ze zmiňovaných 174 miliónů liber si rozdělili další investoři.

Chris Hill-Scott  

A Hill-Scott toho opravdu lituje. V úterý napsal na svém twitterovém účtu, že to byla „největší chyba, jakou kdy udělal“. Pak účet změnil na soukromý.

Po opuštění firmy se stal fotografem a dnes je zaměstnancem státu – pracuje v oddělení, které má zlepšit fungování informačních technologií ve státní správě.

SwiftKey vyvíjí prediktivní klávesnici, která pozná, jaké slovo chcete na mobilu napsat. Podle firmy ji používá zhruba 300 miliónů chytrých telefonů. Mimo to ještě vyvíjí například software, jenž pomáhá při komunikaci slavnému fyzikovi Stephenu Hawkingovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám