Hlavní obsah

Když se hodinář pustí do psacích potřeb

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Jednou z nejvýraznějších novinek prestižního hodinářského veletrhu SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie), který probíhal v Ženevě minulý týden, paradoxně nebyly hodinky, ale psací pero. A to hodně neobyčejné pero.

Foto: Richard Mille (3x)

Pero Richard Mille RMS05

Článek

Přišla s ním totiž švýcarská značka Richard Mille, u níž o výjimečné počiny není nouze. Ostatně na Novinkách jsme už psali o jejích erotických hodinkách nebo stylovém safírovém modelu.

Na SIHH samozřejmě tato firma založená stejnojmenným francouzským podnikatelem představila i hodinky, ale velký ohlas vzbudilo především psací pero s označením RMS05.

Na konstrukci z karbonu okamžitě zaujme vrchní průhledná část, v níž je uložen mechanický strojek, jehož zpracování si nezadá s těmi v Milleho hodinkách. Není tam jen pro parádu, ale má pochopitelně funkci a při pohledu na tlačítko na vrcholu pera asi není těžké uhádnout jakou.

Detailní pohled na strojek

Pokud se po otevření pera zmáčkne tlačítko, strojek se rozpohybuje a mechanismem podobným tomu v hodinkách s repeticí (odbíjení) vysune ven hrot pera. Ten je jen tak mimochodem vyroben z bílého zlata. Opětovné nasazení uzávěru pak strojku dodá dostatek energie na další vysunutí.

Vzhledem k použitým materiálům a mechanismu je jasné, že tohle nebude levná sranda. A není, jedno pero vyjde v přepočtu na 2,5 miliónu korun. Na druhou stranu, ve světě luxusních psacích potřeb to až taková láce není.

Pero je vyrobené z karbonu

Pero RMS05 bude v prodeji pouze v buticích Richard Mille. Nejedná se o limitovanou edici, výrobce však uvádí, že bude produkováno v malém množství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám