Hlavní obsah

Legendární skejťák Tony Hawk: Stále bývám před vystoupením nervózní

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Slavný americký skateboardista Tony Hawk, který jako první na světě provedl zdokumentovaný obrat o 900 stupňů, se v sobotu zastavil v Praze v rámci své evropské tour. Ještě před tím, než se se svými parťáky představil před diváky naplněným skateparkem Gutovka, pohovořil pro Novinky nejen o nově chystané počítačové hře nesoucí jeho jméno.

Foto: Patrik Klema

Tony Hawk se představil v Praze.

Článek

Praha je jednou ze zastávek vaší tour. Proč jste si ji vybral?

Víte, vždycky tady v Praze byla silná skateboardová scéna. V minulosti samozřejmě byla víc undergroundová, ale to už se změnilo. Můj tým tu nikdy předtím nebyl, takže jsme nadšeni, že se sem můžeme podívat.

Jak dlouho tu zůstanete?

Naše tour dnes (v sobotu) končí. Tým zítra odjíždí a já tu zůstanu ještě pár dní s manželkou, abychom si prohlédli město.

Je to 13 let od posledního Pro Skatera a osm let od poslední hry ze série. Jaké to je, mít zpátky svojí franšízu?

Je to vzrušující. Jsem vděčný, že se fanoušci na hru ptali a my ji teď můžeme dodat na nové platformě s on-line módy. Myslím, že je to skvělé, a jsem rád, že tu byl takový ohlas.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Tony Hawk během exhibice ve skateparku Gutovka

Podílel jste se na vývoji hry?

Jasně. Hraju ji od té doby, co jsme na ní začali pracovat. Zhruba každý týden stahuji novou verzi, hraju ji a dávám vývojářům zpětnou vazbu.

Takže jste vlastně betatester.

Přesně tak. Dnes je to jiné ve srovnání s původními hrami. Tehdy jsem musel čekat, až dorazí disk s další verzí. Teď si to jen stáhnu a hned hraju.

Co je podle vás největší předností nové hry? V čem by měla obstát ve srovnání s konkurencí?

Myslím, že opravdu skvělý je tvořitelský mód. Měli jsme to v předchozích hrách, ale nebylo to něco, co byste mohli sdílet on-line. Teď to bude víc o komunitě, budete moct pozvat 20 lidí do svého vlastního skateparku a vytvářet vlastní úkoly.

BEZ KOMENTÁŘE:Trailer na novou hru Tony Hawk´s Pro Skater 5Video: Activision Games

Z hraní starých Pro Skaterů si pamatuji skvělé soundtracky. Na co se v tomto ohledu můžeme těšit v nové hře?

Tento díl je na stejné vlně jako ty staré. Je tam pár nahrávek z původních her, které lidé poznají, ale většinou to jsou věci, které předtím nezazněly, a samozřejmě také aktuální hudba. Myslím, že jsme při výběru odvedli dobrou práci.

Většina lidí tady v České republice vás zná díky skateboardingu a hrám. Ale vy také podnikáte. Kolik času vám to zabere?

Pro mě to jde ruku v ruce se skateboardingem, nemám ty činnosti rozdělené na hodiny. Jen se snažím být co nejvíc produktivní v čase, kdy jsou moje děti ve škole. Vlastně bych řekl, že většinu práce udělám v letadlech.

Takže jste rodinný typ?

Jasně. Když nejsou děti ve škole a já jsem doma, tak se jim snažím být co nejvíc k dispozici.

Co vaše charita, pořád funguje?

Určitě, teď už je to 13 let od jejího založení. Pomohli jsme financovat přes 500 skateparků ve všech státech USA, vydali jsme na to přes pět miliónů dolarů. Teď máme program, kdy pomáháme městům v cizích zemích se skateparky. Poskytujeme jim takové informace, aby je zvládli správně postavit. Větší charitativní organizace už o nás vědí, takže nám chodí dost darů.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Tony Hawk se do toho dokáže opřít i ve 47 letech

Děláte hodně exhibicí. Jak náročné je vzít ve 47 letech skate a předvádět triky před diváky?

Vždycky je to výzva. Třeba na téhle tour je každý skatepark rozdílný, takže si pokaždé musíme zvykat na jiné místo. Občas je to trochu děsivé, ale jsme na to zvyklí. Mám v týmu profíky, kteří vždy něco najdou a něco vymyslí. Ale stále bývám trochu nervózní, je tam velký tlak.

Jak se udržujete v kondici?

Vlastně jen jezdím. Tady na tour jsme venku na skatu každý den, takže to mi stačí.

Nemůžu se nezeptat na devítistovku. Pokud se nepletu, jsou to čtyři roky, co jste ji předvedl naposledy. Co by vás přesvědčilo k tomu, abyste do toho šel znovu?

Musely by k tomu být správné podmínky. Důležitá je rampa, musí být dostatečně rychlá a vysoká. Je pro mě jednodušší udělat to spontánně než to dopředu plánovat. Pokud bych to plánoval, znamenalo by to tlak navíc. Tady u vás ji předvádět nebudu, ve skateparku pro to není prostor. Ale přál bych si, aby byl (smích).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám