Hlavní obsah

V Kentucky odpočívá oceán lihovin

Produkce bourbonu z Kentucky stále prudce roste a nevykazuje známky vrcholu. Zásoby bourbonu tak díky tomu stouply loni nejvýše za 40 let a ve sklepech nyní zraje téměř 5,7 miliónu barelů. Vyplývá to z údajů Svazu kentuckých lihovarů (KDA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zásoby jsou tak nyní nejvyšší od roku 1975, kdy ve sklepech zrálo 5,8 miliónu barelů.

„Právě teď v Kentucky odpočívá oceán lihovin,“ řekl AP vydavatel zpravodaje Spirit Journal a znalec odvětví F. Paul Pacult.

Loňský rok rovněž znamenal rozmach produkce. Bourbonem bylo naplněno 1,3 miliónu barelů, což bylo podle svazu nejvíce od roku 1970. Rok 2014 byl také třetím rokem za sebou, kdy produkce činila více než milión barelů. V roce 1999 byla celková produkce 485 020 barelů.

Kvůli uspokojení rostoucí poptávky je odvětví bourbonu v Kentucky nyní uprostřed velké expanze. KDA uvádí, že jeho členové dokončili nebo plánují na podporu růstu v příštích deseti letech investice za více než 1,3 miliardy amerických dolarů (31,8 miliardy Kč).

Pro výrobce je to neustálá hazardní hra, protože musí odhadnout poptávku po bourbonu na několik let dopředu. Běžný bourbon zraje ve vypálených dubových sudech minimálně dva roky, i když průměrná doba pro dosažení zralosti jsou čtyři roky nebo více. Mnoho oblíbených drahých značek zraje nejméně šest let.

Spotřeba výrazně rostla

Od počátku tisíciletí produkce bourbonu v Kentucky stoupla o více než 170 procent. Kentucky má na celosvětové produkci bourbonu podíl 95 procenta. "Je to skutečně zlatý věk bourbonu," říká prezident KDA Eric Gregory.

Vývoz bourbonu a Tennessee whisky loni již druhým rokem za sebou překonal hodnotu více než jedné miliardy USD. Příjmy z prodeje bourbonu a Tennessee whisky stouply loni o 9,6 procenta na 2,7 miliardy USD.

Bourbon a Tennessee whisky se řadí do jedné kategorie. Oba nápoje se vyrábějí stejným způsobem a mají stejné přísady. Hlavní rozdíl je v tom, že whisky označovaná jako Tennessee whisky se nechá před uložením do sudů ke zrání překapat přes dřevěné uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám