Hlavní obsah

Fanoušci Top Gearu ještě neřekli poslední slovo. Šéf BBC dostává výhrůžky smrtí

Londýn
Aktualizováno

Smířit se s odchodem Jeremyho Clarksona z populárního motoristického pořadu Top Gear evidentně nedokážou všichni. Generálnímu řediteli BBC Tonymu Hallovi kvůli jeho rozhodnutí neobnovit smlouvu populárnímu moderátorovi někdo vyhrožuje smrtí. Výhružkami se již zabývá britská policie, informovala v neděli agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel BBC Tony Hall

Článek

Britský Scotland Yard potvrdil, že prověřuje hrozby smrtí, které Hall dostal po svém středečním oznámení, že Clarkson v Top Gearu definitivně končí. "Policie ve Westminsteru v centrální části Londýna prověřuje pohrůžku smrtí. Vyšetřování pokračuje. Zatím nebyl nikdo zatčen," uvedl mluvčí Scotland Yardu.

Podle nedělního vydání listu Mail on Sunday je Hallův dům pod nepřetržitým dohledem od chvíle, kdy výhrůžku smrtí dostal. Ochranka na jeden den stojí podle listu 1000 liber (asi 37 500 korun). Mluvčí BBC novinářům odmítla tyto informace potvrdit s tím, že záležitosti bezpečnosti nebude komentovat.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Jeremy Clarkson

Clarksonovi zlomil vaz incident v hotelu v hrabství Severní Yorkshire, kam večer dorazil po náročném natáčecím dni. Chtěl si dát steak a hranolky, kuchyně už ale byla zavřená. Pak měl dvacet minut urážet Tymona za to, že pro něj jídlo nezařídil, a nakonec ho fyzicky napadl. Po incidentu se šéfům stanice sám udal.

Moderátoři James May a Richard Hammond již dříve dali najevo, že bez svého kolegy pořad moderovat nehodlají. Clarkson samotný o nabídky jistě nebude mít nouzi. Spekuluje se, že by o něj mohla usilovat americká internetová videopůjčovna Netflix.

Clarkson už byl před odvoláním "v podmínce" kvůli svým dřívějším kontroverzním výrokům. Loni v květnu dostal "poslední varování" kvůli tomu, že použil rasistický výraz. Tehdy byl upozorněn na to, že v případě další urážlivé poznámky "kdekoli a kdykoli" bude propuštěn.

Top Gear se vysílá ve více než 200 zemích, včetně České republiky, a podle agentury Reuters ho sleduje asi 300 miliónů lidí. Jde o jeden z nejúspěšnějších a nejvýnosnějších pořadů BBC.

Po Clarksonově suspendaci se zvedla vlna na jeho podporu. Internetovou petici za jeho vrácení podepsalo více než milión lidí. V pátek ji před londýnské sídlo BBC doručil v tanku muž oblečený jako závodní jezdec pořadu The Stig.

Stig přivezl v tanku petici s miliónem podpisů za návrat Clarksona do Top GearuVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám