Hlavní obsah

Politika do hospody nepatří? Kyrgyzská nálevna si na tom postavila byznys

Novinky, mcm

Časem asi bude muset Ernest Džaparov, majitel Putinovy hospody v kyrgyzském Biškeku, zvážit, zda stále láká jeho koktejl „Krym je náš“, směs absintu a broskví. Zatím však jeho bar podle listu The Guardian vesele brázdí vlnami popularity.

Foto: Profimedia.cz

Putinovskými rekvizitami oplývá nejen „vědomostní kvíz“, ale i celá hospoda na jižním předměstí hlavního města Kyrgyzstánu.

Článek

„Jaké je Putinovo oblíbené ženské jméno?“ vykřikuje zřízenec Putin Pub. „Alina,“ odpovídá jednohlasně shromážděný dav v narážce na gymnastku Alinu Kabajevovou, která je už dlouho označována za Putinovu milenku.

„Není to Ludmila?“ ptá se muž kontrolně a připomíná tak bývalou ženu ruského prezidenta. „V žádném případě!“ odpovídají rozjařeně shromáždění pijáci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putinovskými rekvizitami oplývá nejen „vědomostní kvíz“, ale i celá hospoda na jižním předměstí hlavního města Kyrgyzstánu. Džaparov je hrdý zejména na Putina s kazašskou plstěnou čapkou kalpak, sérii obrazů ve stylu amerického malíře Andyho Warhola.

Jeho číšníci zatím nabízejí nejrůznější alkoholické nápoje pojmenované po ruském vůdci a jeho údajné milence i po někdejším Putinově patronovi a nynějším soupeři Borisu Berezovském.

Ruskému diplomatovi se hospoda nelíbí

Mezi návštěvníky se pohybují s nápisem „věžlivyje ljudi“ (zdvořilí lidé) přišpendleným na zádech. I to je taková malá narážka na „zelené mužíčky“, jejichž nenápadný vojenský zásah výrazně přispěl k připojení Krymu k Rusku. Džaparov přiznává, že on sám není žádný putinista.

„Chtěl jsem jen vytvořit příjemné místo, kde si lidé mohou užít atmosféry plné života a nemusí se brát moc vážně,“ vysvětlil majitel webu EurasiaNet.org. Na adresu ruského prezidenta pak dodal: „Ať už ho máte rádi, nebo ne, Putin je významná osobnost.“ V očích ruského velvyslance v Kyrgyzstánu Andreje Krutka si tím však moc nepomohl.

Pojmenovat „pochybné pijácké místo“ po našem prezidentovi je podle diplomata „neetické“, a proto prý Krutko udělá vše, aby „se to buď zavřelo, nebo aspoň přejmenovalo“. Aby byl klid a koza zůstala celá, přikázaly místní úřady, že všechny reklamní poutače na Putin Pub musí být v Biškeku odstraněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám