Hlavní obsah

Zelený zázrak mění slunečními paprsky syrové maso ve steaky

Novinky, jky

Období pohodových barbecue a příjemných vlahých večerů strávených nad rozžhaveným grilem je pomalu u konce. Tedy pokud nejste fanoušky několika vrstev oblečení, tak už úplně skončilo. Neuškodí se ale podívat na zajímavou možnost, kterou budou mít ekologicky smýšlející lidé příští sezónu. Nebude to tak rychlé, jako když grilujete nad uhlím, ale uživatelé nového přístroje ze sebe budou moci mít dobrý pocit.

BEZ KOMENTÁŘE: Zařízení, ve kterém jídlo připravíte pomocí slunečních paprskůVideo: GoSun Stove

 
Článek

Nebaví vás už rozfoukávat žhavé uhlíky, bojíte se vlivu grilovaných pokrmů na vaše zdraví, anebo si nemůžete dovolit s grilem čoudit na terase kvůli sousedům? Nyní se objevila nová varianta venkovní přípravy jídla. Vyžaduje však přímé sluneční paprsky a noční příprava jídla je tak vyloučená. Ale ta denní je zdravá a překvapivě docela rychlá. Některé pokrmy totiž dokáže novinka připravit už za 10 minut.

Zařízení GoSun absorbuje teplo ze slunečních paprsků a postupně se umí rozehřát až na teplotu vyšší než 290 stupňů Celsia. Jeho výrobci, kteří jsou z amerického Ohia, tvrdí, že dokáže bezpečně tepelně upravit hot dogy, omeletu z osmi vajec, rozmrazit potraviny, upéct muffiny a dokonce zvládne i přeměnit syrové maso do jedlé podoby.

GoSun měří na délku 60 centimetrů, v průměru má 5,7 centimetru a dokáže najednou pojmout až 1,4 kilogramu jídla či tekutin. Znamená to, že v každé dávce dokáže přístroj tepelně upravit tolik jídla, aby nasytil zhruba čtyři osoby. Za tímto vynálezem přitom stojí jednoduše řečeno náhoda.

Funguje i v mrazu

Vynálezce zařízení GoSun Patrick Sherwin totiž odmontovával ze střechy solární ohřívač vody, který měl stejný tvar jako jeho budoucí vynález, aby jej nahradil modernějším zařízením. Když byl na střeše, tak si všimnul toho, že vnitřní strana trubek je velmi teplá. Jeho zvědavost zafungovala a on hodil do trubky párek. Když ho za 10 minut horký konzumoval, nápad byl na světě.

Podle tvůrců jde o vysoce efektivní systém, který zvládá absorbovat 80 procent slunečních paprsků. Pozitivní je, že pokud se na nebi objeví nějaké obláčky, tak přístroj nepřestane z ničeho nic fungovat. Teplo nashromážděné uvnitř vakuové trubky totiž zvládne pokračovat v přípravě jídla ještě značnou chvíli. Funguje prý i v mrazu či za silného větru - stačí silné sluneční paprsky.

Nová vychytávka přijde v přepočtu zhruba na 6000 korun a do prodeje se dostane i miniaturní verze, která vyjde na necelých 2900 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám