Hlavní obsah

Jak správně pít whisky

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Whisky je ušlechtilý nápoj a jistě si zaslouží, aby ji člověk pil správným způsobem a co nejvíce si ji tak vychutnal. Jak ale určit, který způsob pití je správný? Zeptali jsme se na to odborníka na slovo vzatého a jeho odpovědi možná leckoho překvapí.

Foto: Profimedia.cz

Sklenku whisky byste měli umět pořádně vychutnat...

Článek

S pitím whisky nám radil Colum Egan, master distiller (vrchní palič) v severoirské palírně Bushmills, která je považována za nejstarší licencovanou destilerii na světě.

Tento energický chlapík dohlíží v Bushmills na celý proces výroby whisky již přes 12 let, málokdo by si tak asi dovolil zpochybnit jeho slova. O whisky dokáže mluvit celé hodiny a z každého jeho slova je znát, že svou práci miluje.

Kvalitní zážitek z pití whisky začíná už výběrem skleničky. Pokud chcete poznat, co se v ní opravdu skrývá za chutě a aroma, zapomeňte na nízké široké sklenice.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Master distiller, či též vrchní palič, Colum Egan

„Myslím, že dobrá sklenička je hodně důležitá. Čím tenčí, tím lepší. Bary je nemají rády, protože se špatně myjí a snadno se rozbijí, ale jsou nejlepší,“ říká Colum Egan.

Ideální je podle něj sklenice ve tvaru tulipánu, tzv. Glencairn glass, s níž si lze skvěle vychutnat chuť whisky. „Jiné tady u nás v laboratořích nebo při ochutnávkách nepoužíváme,“ dodává Egan.

Zároveň ale přiznává, že když si chcete dát do whisky led, tak se tento typ sklenice zrovna nehodí. Čímž zároveň naznačuje, že s ledem problém nemá.

„Když je venku teplo a chcete si dát whisky, tak je příjemné dát do ní trochu ledu a osvěžit se. Ale v zimě, když je venku chladno, je možná lepší led do whisky nedávat,“ vysvětluje Egan.

Jsou tak případy, kdy potlačení chutí, které způsobuje ochlazení whisky ledem, nevadí. Naopak většího uvolnění vůně a chutí se dosáhne přidáním malého množství vody do sklenice s populárním destilátem. Colum Egan tento způsob pití doporučuje pro chvíle, kdy si chcete whisky naplno vychutnat.

Lidé by měli experimentovat

„Je tu silná tradice v pití čisté whisky, ale lidé by se neměli bát experimentovat. My tady v Bushmills neradi stanovujeme příliš pravidel. Chceme, abyste si whisky užili, abyste ji pili tak, jak vám chutná,“ přiznává možná pro někoho překvapivě, že na pravidlech tolik nesejde.

Puristům se při čtení následujících řádků nejspíš zježí všechny chlupy na těle, ale Colum Egan nemá nic ani proti používání whisky v koktejlech.

„Dnes je to velký trend. Pokud je ten koktejl dobře udělaný, měli byste v něm stále cítit výraznou chuť whisky,“ tvrdí s tím, že koktejly s whisky má sám rád a dělají je i s kolegy v palírně. Mezi řádky lze ale z jeho slov vyčíst, že třeba 21letou single malt by rozhodně nemíchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám