Hlavní obsah

Gumičkové šílenství udělalo z bezpečnostního technika boháče

Novinky, vpl

Kolem rozvoje gumičkového šílenství se značně motá i britská královská rodina. Nikdo sice neví, jak to přesně bylo, ale je dost možné, že se to doopravdy tak nějak přihodilo. Když si loni v dubnu navlékla na zápěstí vévodkyně Kate (31) tou dobou už hodně populární pestrobarevný náramek, prodej gumiček během několika dní povyskočil o 300 procent.

Foto: Chris Bott/The Sun, Profimedia.cz

Cheong Chlom Ng

Článek

Cheong Chlom Ng (45), vlastník patentu na nejoblíbenější hračku současnosti, údajně sepsal velice upřímný a vřelý děkovný dopis a poslal ho manželce prince Williama (31). Britský královský dvůr na dotaz médií, zda se tak opravdu stalo, vzkázal, že „informace podobného rázu zásadně nekomentuje“.

„Nemám k tomu co dodat,“ netrhal partu Ng. Buď jak buď, o měsíc později se objevil s modrým kroužkem i William. A nejen to – rodiče Kate začali prodávat už hotové náramky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Začínal v garáži

Zní to jako už pořádně obehraná písnička, ale je to tak: nejlepší nápady bývají jednoduché. A přicházejí úplně náhodou. Jako když si chtěl Ng, malajsijský přistěhovalec, hrát s dcerami, které splétaly pro kamarádky náramky z gumiček. Otec se chtěl předvést, ale ouha – narazil.

Foto: Profimedia.cz

Princ William na společenské akci s gumičkovým náramkem na ruce

„Zradily mě moje silné, neobratné prsty,“ líčil později listu The New York Times (NYT). Aby dcerám udělal radost, vytvořil primitivní tkalcovský stav. Stačila mu dřevěná deska a pár špendlíků a mohl se k dcerám přidat. Tereza (dnes 16 let) a Michelle (13) však neprojevovaly patřičné nadšení.

Otec tkal místo jemných náramků obří kola, takže ke slovu přišel další jeho zlepšovák, přesněji řečeno zmenšovák, a umělá hmota, jež vystřídala dřevo. Psal se rok 2010 a právě se zrodila superstar mezi hračkami – Rainbow Loom (Duhový tkalcovský stav).

„Vylepšený stav děvčata přesvědčil, začaly se o něho dokonce i hádat. Tereza později navrhla, abychom ho začali prodávat,“ vzpomínal Ng v NYT. Ng o tom dlouho uvažoval. Nakonec vzal veškeré úspory ve výši deseti tisíc dolarů (213 200 korun) a začal se rozhlížet po výrobci. V Americe neuspěl, všichni oslovení chtěli příliš peněz – kupříkladu jeden z nich 20 tisíc dolarů jen na odlitky formy. To si Ngovi nemohli dovolit – spláceli hypotéky a dluhů se báli jako čert kříže. Nakonec se otec dohodl v Číně.

„První zásilka vážila 900 kilogramů. Do našeho domu dorazila v létě 2011 a skončila v garáži,“ vybavuje si autor duhového „stávku”. Firma Choon’s Designs, tedy čtyřčlenná rodina, po večerech kompletovala soupravy a pokoušela se je prodávat prostřednictvím internetu.

Přidal se i Obama

Zpočátku se nedařilo. Lidé nevěděli, jak hračku používat, ke dnu ji srážela i konkurence počítačových her. Pomohl až YouTube, kam Ng umísťoval videonahrávky, jak a co utkat. Zlom se dostavil až v létě 2012, kdy o stávek projevil zájem řetězec Learning Express Toys. Dnes jsou soupravy Rainbow Loom desátou nejoblíbenější značkou světa.

Ng už dávno opustil místo bezpečnostního technika v pobočce japonské automobilky Nissan a řídí dvanáctičlenný tým. Ten loni utržil v přepočtu takřka miliardu korun. Letos v srpnu nešel přehlédnout barevný náramek na ruce amerického prezidenta Baracka Obamy při jeho dovolené na ostrově Martha’s Vineyard. Zda i jemu Ng písemně poděkoval, se neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám