Hlavní obsah

Pětibojař David Svoboda: Zájem homosexuálů většinou neodhalím

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní pětiboj je disciplína, která vyžaduje od sportovců opravdovou všestrannost. Zlatý olympionik z Londýna David Svoboda je přímo reklamou na slušnost. Najít kolem něj nějaký skandál bylo pro bulvární média asi tak stejně nemožné, jako najít jedlé houby v pražské Stromovce. A možná právě tím je zajímavý.

Foto: BodyBody

Pětibojař David Svoboda

Článek

V médiích obyčejně vystupujete jako Mirek Dušín - slušný a pohledný mladý muž, pro kterého je duše férového sportovce nade vše. Je ale vše vážně vždy takové?

Díky za kompliment, dobrý začátek, jak ze mě zkusit dostat něco pikantního, ale nic takového asi nevymyslím. Vtip je v tom, že být slušný a fér mě jednoduše baví. Faktem ale zůstává, že někteří jedinci si občas zaslouží i tvrdší přístup. Potom si spíš než jako slušňák připadám jako hlupák. V takové situaci jsem se ocitl víckrát a hrdý na to moc nejsem, ale život a okolnosti už mě pomalu nutí konečně dospět i v tomto ohledu.

Pokud se nepletu, když jste byl ještě sólo, v médiích jste říkal, že by byla skvělá partnerka nějaká bývalá sportovkyně, která již se sportem sekla, protože vztahy s aktivními sportovkyněmi nedělal dobrotu. No, to se tak úplně nepovedlo, že? (pozn.: Jeho partnerkou je závodnice ve sportovním aerobiku Denisa Barešová)

Taková hláška je mi docela podobná, něco takového jsem klidně někde říct mohl, protože s tím souhlasím. Máte pravdu, to se tak úplně nepovedlo, protože moje přítelkyně ještě pořád sportuje, ale věčně to snad dělat nebude. Navíc, málokdy bývá všechno ideální, že?

Kolik času trávíte ráno u zrcadla?

Jelikož mám zrcadlo nad umyvadlem, tak jsou to tak ty dvě minuty než si vyčistím zuby. Je ale pravda, že prvních několik let jsem ve svém bytě zrcadlo v koupelně vůbec neměl. Nepříliš časté ženské návštěvy mě ale časem přiměly tento kus nábytku přece jen doplnit a já byl rád, že se nemusím chodit holit do chodby, kde je zrcadlo na skříni.

Často tvrdíte, že jste nikdy moc neřešil, zda se za vámi otáčejí ženy. A co když se za vámi otočí nějaký ten muž? Musel už jste někdy řešit přízeň, která vám nebyla tak úplně příjemná?

Ano, to tvrdím. Nevím totiž, co bych na tom měl řešit, ale když si všimnu, že k tomu dojde, stejně nepoznám proč se otočí. Když už, tak je to spíš proto, protože poznají, že jsem ten sportovec anebo jen proto, že jsem jim povědomý a tak vzpomínají, jestli jsem ten spolužák ze základky. Nekdy je to vtipné, ale z 99 procent také příjemné a to v případě žen i mužů. Zájem homosexuálů vetšinou neodhalím, o tom mě pak obvykle někdo informuje dodatečně. Nemám ale rád přehnanou přízeň opilců, nemají zábrany a jsou pak někdy až otravní.

Moderní pětiboj je opravdu všestranný sport. Jakým způsobem udržujete svou fyzickou kondici?

V kondici se musím udržovat samozřejmě systematickým tréninkem v mých pěti disciplínách případně v doplňkových sportech. Nechybí ani všeobecná průprava v posilovně, kompenzační cvičení, nebo stretching a v poslední době experimentuji s posilováním s pomocí elektrostimulace ve studiu BodyBody, které má trénink zintenzivnit a zefektivnit. Tak uvidím, jak se to osvědčí.

Přemýšlel jste už, co byste chtěl dělat po konci aktivní sportovní kariéry?

O tom jsem přemýšlel vždycky a přemýšlím o tom pořád. V minulosti už jsem měl několik nápadů, ale ty odnesl čas. V současné době se mi zdá, že mám hned několik různých možností, ale končit závodní kariéru ještě neplánuji a tak budu doufat, že až to přijde, budu mít stále nějakou tu dobrou alternativu.

Co vy a adrenalin? Potřebujete ho ke svému životu? Jak si jeho hladinu v těle zvedáte?

Adrenalin mám rád, pomáhá mi dostat ze sebe lepší výkony nejen ve sportu a tak je pro mě velmi užitečný. Zážitek přece nemusí být vždycky dobrý, hlavně když je silný. Adrenalinu si užiju dost na důležitých závodech jako je MS, ME nebo OH.

No a jinak?

Když mi zbyde čas, rád si zajedu na letiště vyskočit si párkrát z letadla, pochopitelně i s padákem a obecně mám rád adrenalinové sporty, ale musí se to umět.

Otázka, jaký máte vztah ke zbraním, se vzhledem k jedné z disciplín v moderním pětiboji přímo nabízí. Máte zbrojní pas?

Zbraně jako hračky mám strašně moc rád. Baví mě hlavně střelba ze všeho možného, při šermu jsem taky ozbrojen kordem a jako voják občas dostanu příležitost vystřelit si z něčeho, co stojí za to. Nezapomenu na to, jak jsem si mohl několikrát vystřelit z Panduru ostrými raketami i kulometem. Ovšem zbraně, jako prostředek násilí opravdu rád nemám a zatím nemám ani zbrojní pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám