Hlavní obsah

Miliardy mladíka nezměnily, do práce jezdí na mopedu

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se objevily záběry, na nichž si David Karp (26) povídá v Bílém domě s Barackem Obamou, protivníci mladého miliardáře – a že si jich stihl „vyrobit“ nemálo – zajásali. Nahrál jim na smeč, mohli se mu vysmívat. Na setkání s prezidentem si totiž vzal levný oblek z nejběžnějšího obchodního domu.

Foto: Profimedia.cz

David Karp

Článek

„Sedlají špatného koně. Kdo Davida zná, ví, že on je prostě takový – luxus mu naprosto nic neříká,“ prohlásil na adresu posměváčků Marc Arment (32), který s Karpem spolupracuje od roku 2007, kdy založil mikroblog Tumblr.

Začínal v jedenácti

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V jedenácti letech zvládl syn hudebního producenta a učitelky jazyk HTML. Na škole Bronx High School of Science, kde studoval, se příliš dlouho nezdržel – jen rok. V patnácti řekl sbohem a studoval z domova.

Přes práci pro trikové filmové studio Channel Frederator a firmu UrbanBaby si proklestil cestu k vlastní firmě Davidville. Spolu s Armentem vdechl život mikroblogové platformě, kterou spustili v lednu 2007 pod názvem Tumblr. Ta umožňuje uživatelům publikovat texty, obrázky, citáty, vzkazy nebo zvukové soubory prostřednictvím vlastních mikroblogů.

S obsahem si Karp hlavu nelámal. „Lidé nejlépe vědí, co je baví,“ řekl. „Dostanou-li platformu, na níž se budou moci neomezeně realizovat, budou ji používat nebo vyhledávat. Nabídl jsem jim nezkreslený svět a prostředí pro každého.“

Raketový nástup

Dva týdny po „porodu“ si jejich „dítě“ získalo 75 tisíc uživatelů, v roce 2011 si založil blog Obama a o rok později se Tumblr vyšvihl mezi deset nejnavštěvovanějších webů na světě.

Foto: Profimedia.cz

David Karp s Barackem Obamou

Ve stejném roce začal kolem Karpa kroužit gigant Yahoo. Nelákaly ho peníze – Tumblr vykazoval zisk „pouhých“ 13 miliónů dolarů (63,3 mil. korun), protože se Karp dlouho bránil příjmům z reklamy.

„Tumblr činí výjimečnou schopnost zajistit naprostou svobodu projevu. Takový web nemá smysl znovu vymýšlet. Kdokoli bude už jen druhý,“ vysvětlila Marissa Mayerová z Yahoo.

Nakonec si s Karpem plácli. Yahoo sáhlo pořádně hluboko do kapsy – pro 1,1 miliardy dolarů (23,2 mld. korun) za 150 miliónů blogů. Píšou je především mladí lidé, většinou mezi 18 až 25 lety, o které Yahoo tolik stálo.

Kuchyň především

Ani takový „balík“ však Karpa nezměnil. Zůstal šéfem Tumblru. Do práce ho nevozí jako jiné superboháče limuzína s řidičem, ale moped Vespa, nebo chodí pěšky. „Je laciný, praktický a plná nádrž za pět dolarů vydrží týden,“ pochvaluje si.

Ačkoli se zajímá o automobily, neoslňuje přepychovým autoparkem. Jezdí letitou fordkou. „Mám ji rád,“ dodává lakonicky.

Teprve letos na jaře vyměnil obyčejný studentský byt, kde žil s přítelkyní, studentkou psychologie Rachel Eakleyovou za loft v hodnotě 1,6 miliónu dolarů (33,8 mil. korun). Protože Rachel moc ráda vaří, nešetřili hlavně na vybavení kuchyně. „Je to jediný luxus, který si dopřejeme,“ ujišťuje dvojice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám