Hlavní obsah

Vypracoval se z nuly na vrchol, amok ho však sesadil ze sedla

Novinky, vpl

V říjnu 2008 uvedla americká televizní moderátorka Oprah Winfreyová svého hosta několika větami: „Přivítejte mladého muže s tváří filmového herce! Šestadvacetiletého čaroděje, který se narodil do zničující bídy, nedokončil ani střední školu, a přesto se jeho majetek počítá na stovky miliónů! A co je skoro nejdůležitější – je nezadaný!“ Tehdy vše začalo.

Foto: Profimedia.cz

Gurbaksh Chahal

Článek

O dva roky později pozval šikovného mladíka Barack Obama do Bílého domu. „Řekl mi, že můj životní příběh na něho učinil hluboký dojem,“ svěřil se pak prezidentův host.

Gurbaksh Chahal si splnil americký sen. Ze šikanovaného, ponižovaného přistěhovalce vyrostl nepřehlédnutelný milionář, který se tuze rád vyhříval v záři reflektorů. Jenže stačil jeden hodně hloupý přešlap a svět se mu zhroutil jako domeček z karet. Přišel o křeslo šéfa ve vlastní firmě, protože zbil do bezvědomí svou přítelkyni.

Prý si nechala platit za sex

„To je hodně drastické selhání od člověka, který se veřejně angažuje proti násilí,“ podotkl portál People.com.

Loni 5. srpna napadl ve své vile v San Francisku přítelkyni. Bezpečnostní kamery zaznamenaly 116 kopanců a ran pěstí během 29 minut. Bušil do ní, i když se už nehýbala. Později se k brutálnímu útoku přiznal. „Podváděla mě, a dokonce poskytovala sex za peníze. Když jsem na to přišel, ztratil jsem úplně nervy. Jako kdybych to ani nebyl já. Nevýslovně mě to mrzí,“ říkal zdrceně do televizních kamer.

Násilnický amok ho stál víc než „jen“ křeslo šéfa analytické reklamní firmy RadiumOne, kterou v roce 2009 založil. Zničil mu úplně pověst. Je, tedy přesněji řečeno byl tváří a zakladatelem a klíčovým mecenášem ziskové organizace BeProud, jež pomáhá lidem v situacích, v níž se kdysi ocitl on.

Jako dítě se stal obětí šikany

Chahal nebyl vždy sebevědomým a sexy suverénem, o jehož přátelství stál i Brad Pitt a jemuž nadbíhaly zástupy hereček, modelek, právniček v naději, že na sebe strhnou jeho přízeň.

V roce 1985, když mu byly tři roky, se rodina díky programu zelených karet přestěhovala z Indie do USA. V nové vlasti však až úzkostlivě lpěla na tradicích z domova, takže se stala terčem posměšků a šikany.

„Výsměch, pokořování i hrubá síla – když je vám pět, tak to vše bolí mnohem víc, než když je vám 15. Nikdy předtím jsem si nedokázal představit, jak zlé, zákeřné a poťouchlé dovedou být děti, když vědí, že jsou v houfu a mají převahu,“ vzpomínal v rozhovoru pro Huffington Post.

Opravoval tiskárny

Navíc malý Gurbaksh v sobě nezapřel absolutního introverta: „Nepatřil jsem mezi ty, kdo si s úsměvem od ucha k uchu stoupnou s projevem před spolužáky a užívají si to.”

Přerušil přípravku na vysokou školu a jako šestnáctiletý začal opravovat staré tiskárny. Kupoval je za 50 dolarů a opravené prodával na internetu za 200 dolarů. Do podnikání se zakousl – pomáhalo mu překlenout utrpení z dětství. Životní tah se mu zdařil s firmou Blue Lithium, která se po pouhém půlroce vyšvihla na deváté místo největších on-line reklamních agentur. Pak ji prodal společnosti Yahoo za 300 miliónů dolarů, tedy více než šest miliard korun. Krátce nato se mu ozvala Oprah Winfreyová. Zbytek příběhu už znáte...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám