Hlavní obsah

Operace Izrael: Kdo přežije tohle, přežije všechno

Novinky, Ivana Marcinová

Přípravy nové reality show internetové televize Stream.cz vrcholí. Pro všechny, kteří ještě nejsou rozhodnutí, zda se chtějí „Operace Izrael“ zúčastnit, přinášíme rozhovor s Avim Moyalem, prezidentem a hlavním instruktorem Mezinárodní federace krav maga.

Upoutávka na pořad Operace IzraelVideo: Stream.cz

 
Článek

Můžete popsat, co přesně čeká účastníky reality show během deseti dní v Izraeli?

Čeká je ten nejtvrdší kurz přímo v reálných podmínkách, kde se krav maga cvičí.  Podobnými kurzy procházejí vojáci speciálních jednotek. Výcvik povedou lidé, kteří sloužili v armádě, například Israel Cohen, který v ní strávil patnáct let. Tito lidé doopravdy bojovali a teď učí a předávají svoje zkušenosti dál.

Foto: Stream.cz

Avi Moyal, prezident a hlavní instruktor Mezinárodní Federace Krav Maga.

Kde všude bude výcvik probíhat?

Účastníci přiletí do Tel Avivu, kde se podrobí lékařské prohlídce. Pak je čeká rozhovor s právníkem. Svým podpisem potvrdí, že se podrobují tvrdému výcviku, jsou v pořádku, a když se zraní nebo zemřou, mohou si za to sami a jen oni za to nesou odpovědnost. Po těchto vstupních nezbytnostech se všichni seznámí, rozdělí si vybavení a podobně.

Hned druhý den pojedou do Caesarie, kde založili a absolvovali výcvik izraelští Navy seals. Na tamní pláži v písku zažijí účastníci osmačtyřicet hodin pekla a lze očekávat i první selekci. Další lokací je Ašdod, který se nachází blízko Gazy. Intenzivní denní a noční program bude věnován například střelbě s krátkou a dlouhou zbraní. Pokračujeme výcvikem u Mrtvého moře, výstupem na Massadu hadí stezkou s plnou polní, dalším dvoudenním pochodem a finálním testováním.

Čím se liší vrcholný armádní výcvik od kurzu, který pořádají vaši vyškolení instruktoři krav magy v Čechách?

Výcvik, o kterém mluvíme, povedou ti nejlepší z nejlepších a proběhne v Izraeli, která je její základnou, a v místech, kde se krav maga běžně cvičí. Půjde tedy o maximálně autentický zážitek přímo u zdroje. Takovéto dlouhé vojenské kurzy určené pouze profesionálům a instruktorům se v Česku nepořádají.

Foto: Stream.cz

Filip Timbaris, kaprál cizinecké legie a instruktor civilní sekce IKMF CZ. Člen odborné poroty v pořadu Operace Izrael.

Z konkurzu vzejdou tři účastníci – dva muži a jedna žena. Budou pak na ně přímo na místě kladeny jiné nároky než na profesionály?

Nic jim neslevíme. Musejí splnit to, co ostatní. A ještě se u toho budou muset smát do kamery.

Budou pak tito lidé o sobě moci říct: "Už umím krav magu, ubráním se za každé situace?”

Pokud to přežijí, pak myslím, že ano. Kdo totiž přežije tohle, přežije všechno.

A co když začnou mít v určitou chvíli pocit, že nepřežijí?

V kterýkoliv okamžik mohou svoji účast přerušit a odebrat se do pohodlí hotelu, kde bude připraveno pivo i bazén. Tím to pak ale pro ně celé končí.

Proč se stala právě krav maga součástí armádních výcviků? Čím je lepší než jiné bojové techniky?

Krav maga vyšla přímo z potřeb armády a podle nich se také neustále vyvíjí a adaptuje. Je oproštěná od jakéhokoliv balastu. Je nejjednodušší, nejúčinnější, bez příkras. Jde o to přežít a vyhrát za jakoukoliv cenu. Krav maga se dá rychle naučit a splňuje vše, co armáda potřebuje.

Tři věci, které doporučujete, aby si vzali vaši budoucí žáci z Operace Izrael s sebou...

Pořádné boty, dobrý nůž a batoh.

Přihlášky do konkurzu

Přihlášky do konkurzu je možné zasílat do pátku 13. června. První kola výběru vhodných kandidátů do této fyzicky náročné reality show proběhnou v neděli 22. června. Stream.cz hledá dva muže a jednu ženu. Pokud chcete v létě zažít opravdové dobrodružství, špičkový krav maga výcvik vás zajímá, máte kondičku a čistý trestní rejstřík, zašlete své CV, motivační dopis a fotografii v plavkách na e-mail: kravmaga.konkurz@seznam.cz. Více informací naleznete na www.kravmaga.cz nebo na FB Operace Izrael.

Tři účastníky Operace Izrael vybere tato odborná porota:

Mgr. Tomáš Martinovský - komisař policie ČR  a instruktor civilní, policejní a vojenské sekce IKMF CZ

Martin Mertl - člen armádní zásahové jednotky a instruktor civilní a policejní sekce IKMF CZ

Filip Timbaris – kaprál cizinecké legie a instruktor civilní sekce IKMF CZ

Jiří Sehnal – zdravotník taktického boje, instruktor civilní a policejní sekce IKMF CZ

Tomáš Král – armádní psycholog

Nikolas Masopustová – instruktorka civilní, ženské a dětské sekce IKMF CZ

Barbora Cais – Stream.cz

Ing. Michal Otipka – prezident a vrchní instruktor civilní, policejní, ženské, dětské, VIP a SWAT sekce IKMF CZ  

Avi Moyal - předseda Mezinárodní federace krav maga

Sebeobrannému systému krav maga se letos šestačtyřicetiletý Avi Moyal, věnuje od dětství. Jako jeden z mála vrchních instruktorů má za sebou bojové operace v izraelské armádě. K námořnictvu nastoupil v polovině 80. let, kdy byl Izrael v konfliktu s Libanonem. Důstojnický kurz dokončil na výbornou, sloužil jako velitel čety, která se zúčastnila několika speciálních tajných operací v Libanonu, v týlu nepřítele. Po odchodu z armády se vrátil do Wingate vyučovat krav maga a kromě civilistů trénovat také armádu a policii. Dnes má Avi Moyal se svou ženou čtyři děti a předsedá Mezinárodní federaci krav maga, která pořádá kurzy pro soukromý i veřejný sektor na Dálném východě, v Evropě a ve Spojených státech. Mnoho svých žáků ale stále vyučuje i doma v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám