Hlavní obsah

Horská vesnička smrti neštěstí adrenalinových šílenců doslova přitahuje

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnička Lauterbrunnen ukrytá mezi alpskými štíty a údolími vypadá na první pohled idylicky jako z kýčovité pohlednice. Avšak zdání klame: během pěti dnů tady počátkem dubna našli smrt milovníci hodně adrenalinového koníčku – basejumpigu a wingsuit létání.

BEZ KOMENTÁŘE: Lauterbrunnen láká příznivce basejumpingu i wingsuitu

 
Článek

„Lidé v údolí musí přihlížet tomu, jak hazardéři skáčou ze skály, často vstříc smrti nebo zranění,“ řekla týdeníku Focus místní pastorka Olivia Haldmannová.

Z 2500 metrů vysoké skály se ti, kteří riskují až úplně na hraně, vrhají dolů. Několik vteřin se řítí střemhlav dolů ve volném pádu, aby těsně před dopadem otevřeli padák. Skáče se z několika míst – Nose, High Nose, La Mouse. Díky poměrně snadnému přístupu a téměř kolmým stěnám se Lauterbrunnen stal Mekkou outdoor extremistů. Každoročně se tu odehraje až dvacet tisíc skoků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Adrenalin bývá mnohdy vykoupen cenou nejvyšší.

Rok smrti

Statistiky uvádějí v současnosti až 2 500 stoupenců basejumpingu po celém světě a 600 wingsuit letců, kteří si užívají ve vzduchu jako Batmani volný pád ještě déle než jejich kolegové. Stejně tak rychle ovšem stoupá počet těch, které „adrenaliňáci“ označují jako „padlé“ – na celkem 232. V roce 2013 přišlo o život 34 nadšenců, nejvíc v historii. Jako poslední našla v Lauterbrunnenu smrt zkušená Švýcarka Ricki Wüstová (36).

„Pokud to tak půjde dál, stane se letošek krvavým rokem,“ obává se Ivo Ninov, který se mezi wingsuit letci těší pověsti jednoho z nejlepších. Se dvěmi z obětí ještě o týden dříve skákal: Novozélanďan Dan Vicary (33) a Francouz Ledovic Woerth (34) rovněž patřili ke špičce.

Foto: Profimedia.cz

Lauterbrunnen je pro milovníky adrenalinu ideální díky příkrým skalním stěnám.

Předváděli nejobtížnější, a tudíž nejnebezpečnější podobu tzv. Proximity Flights, při níž se přibližují k zemi rychlostí až 250 km/hod. Vrtulník je vynesl do tří kilometrů, odkud se snášeli dolů do trychtýře soutěsky. Výraz snášeli je k vzhledem k jejich rychlosti velice mírný.

Natočili svou smrt

Letci však propásli pravý okamžik pro otevření padáků. Američan Brian Drake (33), třetí ze skupiny, se těžce zranil a o tři dny později skonal v nemocnici.

Navzdory tragické sérii nechce Ninov pověsit svůj krajně hazardní sport na hřebík. „Jde o to odhadnout míru rizika a nechtít ve zrádné posedlosti pořád stupňovat zážitky,“ vysvětluje. Dodává, že ukázky z letů na internetu „svádějí příliš mnoho lehkomyslných a sebevědomých šílenců“. Vicary, Woerth i Drake natočili své skoky smrti kamerami na svých přilbách.

Kromě skokanů přijíždějí do Laurterbrunnenu také turisté, aby létající odvážlivce pozorovali, fotografovali a natáčeli. „Jedí, přenocují, tankují benzín,“ říká farmářka Rosemarie Byssová (76), jež pronajímá tři pokoje. „A ti rozumnější s sebou neberou děti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám