Hlavní obsah

Polovina zastupitelů Jaroměře před soudem, měli prodat restauraci pod cenou

– Náchod
Právo, Vladislav Prouza

Výslechem jedenáctky obžalovaných zastupitelů Jaroměře začal v pondělí v Náchodě soud, jenž má rozplést kauzu prodeje restaurace Kino Svět. Zastupitele, kteří v roce 2008 upřednostnili při prodeji tehdy městské nemovitosti nižší nabídku, viní státní zástupce z porušení povinností při správě cizího majetku. Zastupitelům hrozí až pětiletý trest.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zastupitelé Jaroměře na lavici obžalovaných.

Článek

Původně dvanáct zastupitelů, z nichž jeden v průběhu vyšetřování zemřel, včetně jaroměřského starosty Jiřího Klepsy (VPM), místostarosty Františka Vrabce (KSČM) a dvojice radních, mělo podle obžaloby připravit městskou kasu o 1,7 miliónu korun. Kino Svět prodalo město stávajícímu provozovateli za 430 tisíc, ačkoli konkurence nabízela 2,1 miliónu korun a znalec nemovitost odhadl na 1,05 miliónu.

„Nikdy a nikde jsem netajil názor, že preferuji prodat restauraci stávajícímu nájemci, který tam investoval nemalé prostředky, skoro 2,2 miliónu korun, což převyšovalo stanovené nájemné, a město s ním bylo spokojeno,“ hájil starosta Klepsa zdravý rozum před nesmlouvavou řečí paragrafů.

Kauzu nemající v 13tisícové Jaroměři obdoby protikorupční policie zprvu odložila, ale nedávno znovu vzkřísila. Město na rozdíl od verdiktu policie a státního zastupitelství podle vyslechnutých zastupitelů nepochybilo – spíše naopak.

Osvědčený provozovatel  

„Pokud bychom postupovali toliko podle řeči čísel a upřednostnili nejvyšší nabídku, ve finále bychom na tom byli stejně a možná hůř. Nechtěli jsme zároveň přijít o osvědčeného provozovatele, jehož podporovala i řada obyvatel městské části, kde restaurace leží,“ tvrdí Klepsa.

„Investice vložené provozovatelem restaurace do nemovitosti, jsou napohled zcela zřejmé a průkazné,“ tvrdí Klepsa s tím, že rozdíl mezi nájmem a výší investic by patrně šel na vrub města.

Paragrafy nicméně mluví proti obžalovaným zastupitelům, kteří jsou hnáni k odpovědnosti za porušení povinnosti řádného hospodáře, protože restauraci měli prodat bez ohledu na okolnosti za každou cenu co nejdráž.

Reklama

Výběr článků

Načítám