Hlavní obsah

Fiat pohřbí Lancii, zůstane jediný model pouze pro Itálii

Novinky, maž

Koncern Fiat přestane nabízet modely dříve prestižní značky Lancia. V rozhovoru pro italský list La Repubblica to uvedl šéf koncernu Sergio Marchionne. V nabídce zůstane pouze model Ypsilon, ten bude navíc v prodeji výhradně na Apeninském poloostrově.

Foto: Lancia

Lancia Ypsilon

Článek

Lancia v posledních letech skomírala – málo se prodávala a v posledních letech nabízela fakticky pouze chryslery s jiným logem. Koncern Fiat se prý nyní začne více soustředit na značku Alfa Romeo. Marchionne opět dementoval spekulace o prodeji značky s křížem a hadem ve znaku německému koncernu Volkswagen.

Lancia vyrábí auta od roku 1906, mezi modely, které zná asi každý, je luxusní, avšak cenově dostupný hatchback Delta (výroba od roku 1979). Ten měl velké úspěchy i v rallye. Druhým ikonickým modelem je sportovní Stratos (1973-1975).

Podle statistik Sdružení dovozců automobilů prodala v Česku Lancia za rok 2013 pouhých 168 vozidel (i tak to ale bylo více, než kolik za stejné období prodala Alfa Romeo – 135 ks). O rok dříve Lancia v tuzemsku prodala pouhých 145 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám