Hlavní obsah

Čtvrtníček si střílí ze signatářů petice proti účasti České zbrojovky na festivalu ve Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Petr Čtvrtníček poslal přes video do Karlových Varů vzkaz svým uměleckým kolegům, kteří se podepsali pod otevřený dopis kritizující Mezinárodní filmový festival za to, že se nechá sponzorovat Českou zbrojovkou. Ve videu, které koluje po internetu, Čtvrníček z vlaku signatářům vzkazuje, že jede do zbrojovky, které si jako společnosti váží, protože „nám dělá dobrý jméno už od první répy“.

Vzkaz Petra Čtvrtníčka do Karlových Varů

 
Článek

„Tak hele, vy signatáři, kdybyste si náhodou místo toho svýho breku chtěli pořádně zapicat, tak v našem střeleckym klubu máte vždycky dveře otevřený,“ říká Čtvrtníček ve videovzkazu natočeném ve vlaku. „Sorry, že tam s váma nemůžu bejt, ale já jedu do zbrojovky. Vybrat si novou pistoli,“ vysvětluje Čtvrtníček. „A taky si vážím týhletý zbrojovky, tý naší strojírny, která nám dělá dobrý jméno už od první répy,“ poznamenává a s diváky se loučí pozdravem „Tě pic!“.

Sponzoring Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Českou zbrojovkou kritizovaly téměř čtyři desítky českých a slovenských režisérů, herců či producentů. Jsou mezi nimi například režiséři Jan Hřebejk, Tereza Nvotová, Vladimír Michálek, Juraj Nvota, Vít Klusák nebo herci Jana Plodková, Anna Šišková, Anna Geislerová či Zuzana Kronerová. Podle nich by svátek filmu a svobody z principu neměl být placen firmou, která podle zdrojů jako Amnesty International v minulosti porušovala kodex EU o obchodu se zbraněmi. Apelují na vedení festivalu, aby se příští ročník festivalu konal bez podpory České zbrojovky. Otevřený dopis se objevil po zahájení festivalu, jehož se signatáři na pozvání organizátorů účastní.

Vedení festivalu na dopis odpovědělo připomenutím, že Česká zbrojovka, založená v roce 1936, patří k základům domácího strojírenského průmyslu. „Právě tradiční české firmy a značky, včetně České zbrojovky, pomohly v loňském roce, po odchodu generálního partnera pouhé tři měsíce před začátkem přehlídky, zabezpečit její konání a festival pro filmaře i diváky udržet,“ píše se ve vyjádření pořadatele MFF KV.

„Společnost striktně dodržuje národní i mezinárodní zákony i svůj vlastní Etický kodex, který nastavuje velmi přísná pravidla obchodního styku. Její výroba a vývoz jsou v souladu se všemi v České republice udělovanými licencemi a politikou ČR i Evropské unie v oblasti obranného průmyslu,“ postavil se za zbrojovku mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám