Hlavní obsah

RECENZE: Chata na prodej napovídá, jak by dnes vypadala rodina Homolkových

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Pavlíček si ve své hořké komedii Chata na prodej sestavil povedenou rodinku z Ivany Chýlkové, Davida Vávry, Terezy Voříškové, Judit Bárdos, Jany Synkové, Jana Kačera, Jana Strejcovského a Michaela Pitthana.

Chata na prodejVideo: Cinemart, .

 
Článek

Běžná česká rodina chce ve filmu prodat nepoužívanou chatu, ale zdá se, že vzpomínky, které se k ní vážou, jsou příliš silné a matka si na poslední chvíli vymyslí, že udělají rodinnou sešlost. Snad aby nějak překryla rozhádanost jejich „famílie”.

Manžel si předem zoufá, že to nikoho nebude bavit, hlavně dospělé děti, navíc s sebou berou i zlomyslnou babičku, jejíž jedinou zábavou je kritizovat, ubližovat a vyčítat. Tato postava dodává filmu nejvíc humoru, roztáčí kola nesmyslných hádek, hází po lidech věci atd. Otec spíše tiše trpí, matka se zapojuje do hádek a melancholický syn pořád neví, jestli ho jeho slovenská přítelkyně opustila, protože se neustále vrací. Depresi propadá i dcera, která si sice v cizině našla  hodného a starostlivého přítele, ale nemiluje ho a chová se k němu jako ke kusu hadru.

Foto: Cinemart

Chata na prodej

Je příjemné po čase vidět český film s propracovaným scénářem, který alespoň ví, kam míří. Má expozici, prostředek i závěrečnou pointu a hlavně - tisíckrát díky - není nudný. To by sice měla být samozřejmost, ale už dávno víme, že není.

Kromě toho nostalgicky připomíná fenomén chatařství, který před padesáti lety znamenal něco jiného než dnes. V dialozích se také naznačuje, že chata pro rodiče nebyla jen pouhý dům, v sedmdesátých letech to byl často smysl života, únik z reality, z normalizace, z nemožnosti cestovat. Proto je tak těžké ho prodat.

Tématy i pocitově může Chata na prodej připomenout rodinu Homolkových či podobné filmy z 60./70. let. Se svou retro atmosférou, retro hudbou a retro chatou zřejmě najde u českých diváků vřelou odezvu, což neznamená, že by ji nemohl pochopit cizinec.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám