Hlavní obsah

Kvůli užitkové vodě skončilo ve Varech čtyřicet lidí s průjmy v nemocnici

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Novinky, vor, lh

S průjmy a silným zvracením muselo o víkendu vyhledat pomoc čtyřicet lidí v karlovarské nemocnici. Jednalo se převážně o obsluhu některých občerstvovacích stánků stojících nedaleko Thermalu, které byly zřejmě omylem napojeny místo na pitnou na užitkovou vodu. Hygienici následně provedli kontroly provozoven.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Všechny provozy prošly bez závad,” řekla Novinkám.cz mluvčí MFF KV Uljana Donátová krátce před pátou odpolední. Již dříve uvedla, že „došlo k onemocnění personálu některých provozů”.

Mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Karlových Varech Michaela Zajíčková dodala, že odebrány byly vzorky vody. O víkendu již hygienici zkoumali potraviny, například bagety. Od začátku se nicméně klonili k tomu, že nepříjemnosti spustila závadná voda.

„Z obecného hlediska mohu říct, že se jednalo o bakterie, které způsobují fekální znečištění s tím, že se jednalo o užitkovou vodu,“ shrnula Zajíčková.

Čtyřicítka ošetřených

„My jsme ošetřili čtyřicet jedinců ze soboty na neděli, první přišli po jedné ráno s velmi silnými střevními obtížemi,“ uvedla k tomu primářka oddělení emergency v karlovarské nemocnici Dagmar Märzová.

„Zdrojem je pravděpodobně užitková voda. Byli to všichni účastníci mezinárodního filmového festivalu. Jednak zaměstnanci nejmenovaného stanu a také někteří návštěvníci,“ pokračovala primářka.

„Většina z nich po několikahodinovém ambulantním ošetření byla propuštěna do domácího ošetření,“ dodala Märzová, podle které se jednalo především o mladé a zdravé pacienty, kteří po několika litrech infuzí a analgetických lécích proti zvracení byli schopní s dietními doporučeními odejít a užít si domácího ošetřování.

„Nikdo nezůstal hospitalizovaný,“ dodala.

Pravděpodobná záměna voda

Podle Märzové někteří pacienti vypovídali, že došlo omylem k napojení užitkové vody z řeky Teplé namísto pitné vody. „Krajská hygienická stanice tento problém řeší,“ uvedla mluvčí KHS v Karlových Varech Michaela Zajíčková.

„Provádíme šetření, jak ve stáncích, tak u nemocných,“ pokračovala mluvčí. „Z obecného hlediska mohu říct, že se jednalo o bakterie, které způsobují fekální znečištění s tím, že se jednalo o užitkovou vodu,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám