Hlavní obsah

Jak bezdomovkyně z filmu Třeštíkové potkala Bartošku

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisérka Helena Třeštíková debatovala v Karlových Varech s diváky o filmu Mallory. Dokument sleduje třináct let bývalé narkomanky, bezdomovkyně a také matky.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Helena Třeštíková v Karlových Varech

Článek

„V roce 2002 jsem byla vyzvána, abych se zúčastnila takového projektu filmů o závislostech. Téma, které jsem dostala, bylo ženy a drogy. Odborná poradkyně mi řekla, že by bylo dobré, kdyby se tam objevil příběh ženy, která přestala fetovat poté, co se jí narodilo dítě... Tak jsme se s Mallory potkaly a hned jsme si padly do oka a natočily část příspěvku, který se jmenoval Když musíš, tak musíš,“ vysvětlila počátky natáčení Třeštíková.

„Říkala jsem si, že je to úžasná osoba a že se k tomu příběhu někdy musíme vrátit. Pak se mi podařilo získat producenty ze společnosti Negativ, kteří to zafinancovali a pak jsme točili a točili...“

„V roce 2003 jsme něco natočili, pak byla pauza a v roce 2009 jsme se definitivně dohodli s Negativem a točili jsme se do letošního ledna. Dohromady je to třináct let,“ dodala.

Narkomanka potkala Barťáka

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Mallory

”Když jsem byla těhotná a závislá, tak jsem se živila žebráním a jednou v noci jsem potkala pana Bartošku. Myslela jsme si nejdřív, že je cizinec... povídali jsme si a mluvil se mnou jako s normální ženskou, v tu chvíli mi dal impulz k tomu, že to dotáhnu do konce a chci abstinovat a být normální ženská. Pro mě pan Bartoška moc znamená,“ řekla hrdinka filmu Mallory.

„A Helena pro mě byla vždycky krásný pozitivní závan. Kdykoliv mě něco trápilo nebo jsem potřebovala náhled na věc, kterou jsem chtěla udělat, tak jsem se mohla na Helenu obrátit, i když se netočilo. Je pravda, že ne vždy natáčení bylo bez negativních emocí ve mně, byly chvíle. kdy člověk cítí kus studu, že je na místě, kam se dostal. Ale vždy se to obrátilo tím, že když tomu dám možnost vyniknout na plátně, tak některým lidem to dodá naději,“ domnívá se.

„Nikdy jsem tam necpala syna Kryštofa, pokud by on sám nechtěl. Já se synem mluvím hodně na rovinu. Snažím se ho připravit na to, že lidi dokážou být zlí a závistiví. Tak spolu pracujeme na obranném plánu. On má moji povahu, jemu nevadí jít s kůží na trh,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám