Hlavní obsah

Češi letí na Mars. V komedii Benjamina Tučka

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

V sekci Works in Progress představili v pondělí tvůrci na karlovarském festivalu sci-fi komedii Mars, kterou chystá režisér Benjamin Tuček. Scénář napsal s Terezou Nvotovou. Premiéru by měl mít snímek zhruba za rok.

Foto: Stanislav Dvořák

Kosmonautky Petra Nesvačilová a Tereza Nvotová

Článek

Jak vysvětlil producent Zdeněk Janáček, americká nevládní organizace Mars Society vypisuje od roku 1998 soutěž, ve které se projekty z celého světa uchází o možnost pobytu na stanici Mars Desert Research Station v poušti v Utahu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kosmonauti ve Varech.

Český projekt zvítězil a na jaře 2015 se natáčelo. Jde o první pokus natočit na této základně filmový scénář. „Ten film vlastně ještě neexistuje, je to měsíc, co jsme se vrátili z Marsu a teď se pustíme do další postprodukce, premiéra by byla tak za rok,” sdělil režisér Benjamin Tuček.

A o čem Mars je? Atmosférické turbulence na Marsu vytvoří prachovou bouři, která obklopí celou planetu. Slunce zmizí na několik měsíců a silný vítr útočí na stanici, kterou zde kdysi vybudovali první astronauti. Velitel mise, syn zakladatele stanice, chce otcovo dílo dokončit a stabilizovat stanici dříve, než velká prachová bouře znovu udeří. Stanice musí být připravena poskytnout úkryt, který umožní novým astronautům přežít a pokračovat v kolonizaci planety. Ale program osídlení Marsu byl kvůli rozpočtovým škrtům zrušen a stanici hrozí zničení.

Foto: Petr Horník, Právo

Herci na červeném koberci.

Poslední naději představuje vesmírná mise financovaná ze soukromých peněz. Nečekaná pomoc přichází z malé země bývalého východního bloku. Velitel přijímá nabídku miliardáře z východní Evropy, který chce být prvním vesmírným turistou na Marsu. Miliardář má ale výstřední přání – chce se na Marsu oženit.

Foto: Petr Horník, Právo

Krásku si ve filmu zahraje Petra Nesvačilová (uprostřed). Po její levici je Tereza Nvotová, po pravici Halka Třešňáková.

Protože NASA považuje misi za nerealizovatelnou, hledá velitel pomoc v ESA (European Space Agency). Důvod je pragmatický – astronauti ze zemí bývalé východní Evropy jsou levnější a nebojí se riskovat. Mise přistává na Marsu, turisté netrpělivě čekají na svůj svatební den a velká prachová bouře se blíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám