Hlavní obsah

Sobotka potvrdil ve Varech filmařům stamilióny

Novinky, Lenka Hloušková

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí po setkání s filmaři potvrdil, že jeho vláda má zájem přidělit filmovým tvůrcům větší množství financí. Od roku 2016 by měli získat na svou práci 390 miliónů korun ročně. Návrh ještě musí projednat parlament. Předpokládá se ale, že jej schválí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na setkání s filmaři. Naproti němu sedí Helena Třeštíková. Po jeho pravici sedí ministr kultury Daniel Herman.

Článek

„Jsem rád, že se podařilo dodržet slovo, které jsme tu dali ve Varech filmařům společně s ministrem kultury před rokem, že zákon projde vládou. Podařilo se nám jej projednat těsně před Karlovými Vary. Byl bych rád, kdyby to prošlo do konce roku i parlamentem. Zákon by pak mohl platit od 1. ledna 2016,“ řekl Sobotka.

Doplnil, že příslušný fond by měl mít historicky největší množství peněz od vzniku České republiky, a to 390 miliónů korun. Peníze půjdou do podpory českého filmu. „Vnímám ho jako důležitý vklad do kulturní identity země,“ upřesnil.

Thermal? Neprivatizovat

Sobotka okomentoval také dění kolem karlovarského hotelu Thermal, oficiálního srdce festivalu. Doplnil, že o případném vyhlášení stavby za národní kulturní památku rozhodne ministerstvo kultury podle příslušných pravidel.

„Osobně ale nejsem stoupencem privatizace hotelu Thermal. Měl by dlouhodobě zůstat ve vlastnictví státu, protože je to důležitá součást největší kulturní akce u nás. Stát by se měl o Thermal také starat,“ doplnil.

Na dotaz, zda se tedy uvolní nějaké peníze na rekonstrukci budovy, jak žádal nedávno prezident akce Jiří Bartoška, odvětil: „Tohle je věc dobrého vedení hotelu. Měl by především personálně stabilizovat své vedení, aby se posléze zlepšilo jeho hospodaření.“

Premiér v kině

Sobotka potvrdil, že se ve Varech chystá také do kina. Chtěl by letos zvládnout jeden až dva filmy. Prozradil, že si v nabídce volí ty méně známé tituly, které nejdou běžně do distribuce. V úterý jej tak běžní diváci mohou potkat na nejmenovaném tureckém filmu. Chystá se také na další, zákulisní setkání s filmovými tvůrci.

Sobotkova vláda bude naplno fungovat až do konce července. „Teď nás čeká ve středu jednání až do noci, jde o zasedání před schůzí sněmovny. Ještě v červenci pojedeme také na výjezdní zasedání do Ostravy, kde se budeme zabývat situací v Moravskoslezském kraji. První tři týdny v srpnu budou vládní prázdniny. Sejdeme se pak kolem 20. srpna,“ vypočítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám