Hlavní obsah

Láska z židovského „štetlu”

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Eva Neymann a představitelé hlavních rolích uvedli v Karlových Varech film Píseň písní. Vychází z díla židovského spisovatele Šoloma Alejchema a oživuje poetickým způsobem svět východoevropského židovského „štetlu“ z roku 1905, kde se odehrává dětská láska Šimka a Buzji.

Foto: kviff.com

Dětští herci z filmu Píseň písní

Článek

„Já jsem četla vše, co jsem od Alejchema našla - ne kvůli filmu, začala jsem už v dětství a teď jsem si to připomněla. Tak jsem se do toho ponořila, že jsem mnohé z toho znala nazpaměť. V průběhu filmu cituji z mnoha dalších děl od Alejchema, jsou to epizody, názory, citáty. Byla to velká podpora pro můj scénář,“ řekla režisérka Eva Neymann.

„Je to fikce, nevím, na kolik je autentický ten zmizelý svět, já ho osobně nepoznala, neměla jsem ani plán ho rekonstruovat, neměla jsme didaktický záměr,“ dodala.

Foto: kviff.com

Režisérka Eva Neymann

„Na dětské role proběhl velký casting a oba dětské představitele jsem našla okamžitě. Viděla jsem hodně dětí, ale když jsem se potkala s těmi dvěma, ukázalo se, že jsou ti praví.“

Herec Vsevolod Šilovskij uvedl, že jeho role učitele měla takový rozsah, že jí ze scenáře ani nepochopil: „Díky tomu, že mě režisérka vedla, role se vydařila tak dobře... vymodelovala mě do té role.“

„Já mám v tvůrčím životě štěstí, že jsem pedagog, režisér i herec. Viděl jsem tak jemnou režisérskou práci s dětmi, že to můžete použít jako skripta pro režiséry po celém světě,“ nešetřil chválou na adresu režisérky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám