Hlavní obsah

Richard Gere: Kvůli synovi odmítám role

Novinky, Lenka Hloušková, Lucie Sieglová
Aktualizováno

Dobrou náladu prokázal americký herec Richard Gere i při sobotní tiskové konferenci. Přítomným nabídl oříšky, které pro něj připravili organizátoři. Pak se jich optal, zda je běžné, že je v Česku takové vedro. Počasí srovnal s tím v Ekvádoru. Následně se vyznal, že nejdůležitější v jeho životě není práce, ale jeho syn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gere měl dobrou náladu.

Článek

„Oni věděli, že mám rád oříšky a zelený čaj. Tak mi to přichystali,“ pobavil Gere lidi v karlovarském sále určeném pro tiskové konference hned při příchodu. Vzápětí jim nabídl i ochutnávku pochutin.

S typickým úsměvem si vzápětí postěžoval na úmorné počasí: „Teda tady je vedro. Netušil jsem, že v České republice může být takový pařák. Je to tady jako v Ekvádoru.“

Obdiv k české kultuře

Dále prokázal, že si před cestou do Česka leccos o naší kultuře nastudoval. „Máte úžasnou kulturní historii trvající staletí, karlovarský festival k ní pevně patří. Pohybujete se mezi německou a ruskou kulturou. Když mě teď tady oslavují, oslavujete mě na tomto místě, je to velká čest,“ řekl v reakci na obdržený křišťálový glóbus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úměv, sluneční brýle. To vše patří k americké hvězdě ve Varech.

Přiznal se, že se těší na dnešní noční představení legendárního snímku Pretty Woman v karlovarském letním kině. Nad dotazem, jak si vybírá filmy v rámci své kariéry, se na chvíli zamyslel, aby reagoval: „Já prostě pracuji. Neplánuji žádnou kariéru. To jde mimo mě.“

Neviditelný na ulici 

Na festival vedle romance přivezl i další, žánrově těžší filmy Time Out of Mind, Franny. Prvně jmenovaný akci zahájil a on v něm ztvárnil bezdomovce. Přiznal se, že tématice se věnuje řadu let, spolupracuje s charitou. Bezdomovectví pak přirovnal k černé díře, kde „lidé trpí bezmocí a dostávají se po bezvýsledném snažení mimo realitu.“

„Ten muž na ulici je mi bližší než hvězda v obleku na červeném koberci,“ srovnal dané role. Vycházel přitom mimo jiné z vlastních zkušeností, protože Time Out of Mind byl natáčený v newyorských ulicích, kde štáb byl pro kolemjdoucí „neviditelný“ a ani jeho v ošuntělém kostýmu nikdo nepoznal.

Foto: archiv KVIFF

Richard Gere jako bezdomovec ve filmu Time Out of Mind.

„Ti lidé mě neviděli, vidět nechtěli. Ani ti, co mi nakonec hodili minci.“ A přiznal se, že jako žebrák neobstál. „Nic moc mi nedali,“ řekl s tím, že běžně se v dané oblasti vzhledem ke své popularitě ani pohybovat nemůže. Kdyby jej tedy lidé poznali, Time Out of Mind by vzniknout ani nemohl.

Natáčení v New Yorku

Zopakoval také své páteční výroky, že nejdůležitější v jeho životě je syn, s nímž se snaží trávit co nejvíce času. „Žiji v New Yorku, obvykle tam i točím. Mám tam klasickou pracovní dobu. Není to pak tak strašně těžké vyvážit soukromý a pracovní život. Vybral jsem si, že chci být se synem. Kvůli němu role i odmítám,“ vyznal se.

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere se synem Homerem v roce 2012

Dodal, že rád natáčí také nízkonákladové snímky, které obstojí v konkurenci megaprodukcí. „Můžete si vystačit s malým rozpočtem, ale musíte mít dobrý příběh vycházející z reality a mít člověka, kterého už lidi znají, ten příběh prodá jeho tvář. Starší diváckou skupinu si totiž nekoupíte trhákem prošpikovaným technologickými zázraky,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám