Hlavní obsah

RECENZE: Zkouřená noir komedie? Proč ne

Novinky, Stanislav Dvořák

Skrytá vada režiséra Paula Thomase Andersona vznikla podle předlohy Thomase Pynchona. Postmoderní hříčka s výborným obsazením a humorem má detektivní zápletku, kterou řeší téměř noirová postava detektiva Doca.

Foto: Warner Bros

Joaquin Phoenix

Článek

Doc (Joaquin Phoenix) může připomínat detektivy Raymonda Chandlera, jenže proti očekávání „nenasává“, ale „hulí“ - je totiž trochu rebel a žije v Kalifornii roku 1970. Zásadní roli v budování atmosféry tady vedle kostýmů pochopitelně hraje i hudba, příjemná směska ve stylu šedesátých let.

Záhadný děj otevře Docova ex-přítelkyně Shasta, která mu sdělí, že zmizel známý realitní magnát Mickey Wolfmann, jehož popisují jako „žida, který by chtěl být nacistou“ (podobnými hláškami Skrytá vada nešetří). Pak ale zmizí i Shasta.

Foto: Warner Bros

Joaquin Phoenix a Josh Brolin

Doc se pustí do pátrání a musí se vypořádat s občasnými záchvaty paranoie z marihuanového opojení, s neonacistickým gangem a s namachrovaným policistou (Josh Brolin), který má chování kovboje a ježka tak rovného, že by mohl nastoupit k námořnictvu. Je ale opravdu tak tvrdý? Tragikomická postava zjevně něco skrývá...

Děj je někdy (úmyslně) zmatený, takže si ani divák nemůže být jist, jestli se neveze na psychedelickém tripu. Podstatou Skryté vady ale není příběh, není to pointa. Je jedno, kdo je vrah - Skrytou vadu ocení divák, který si umí užívat fakt, že samotná cesta je cíl. Vychutnávat si herecké umění Joaquina Phoenixe, Joshe Brolina a Owena Wilsona, absurdnost situací a dialogů, narážky na politiku, filmy, dobu.

A hlavně nenápadné fórky, jako je třeba ceník na nástěnce pojízdného nevěstince.

Celkové hodnocení: 75% 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám