Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák převzal ve Varech ocenění za přínos české kinematografii

Novinky, Lucie Sieglová, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák si ve čtvrtek v městském divadle převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za přínos české kinematografii. Ocenění mu bylo předáno před uvedením snímku Vrchní, prchni!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák převzal Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za přínos české kinematografii

Článek

„Sluší se, abych poděkoval především Jiřímu Bartoškovi, že - když se rozmýšlel, kterému přezrálému tvůrci daruje tu pěkně rostlou slečnu, která unese i celý svět, zvolil mě,“ řekl Svěrák po převzetí ocenění z rukou Bartošky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák s manželkou

„Když jsem se poohlížel po předchozích letech, nemůžu nevzpomenout lidi, které jsem na té cestě potkal a bez kterých bych zde nebyl. Hlavně Ladislav Smoljaka, který by teď měl stát vedle mě, ale nemůže…,“ vzpomněl si na nejbližšího tvůrce i kamaráda Svěrák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák a Jiří Bartoška

Dále pak zmínil Oldřicha Lipského, Jiřího Menzela, Jaroslava Uhlíře i jiné. „Musím také jmenovat svého syna, kterého jsem počal věru nezištně, nevěda, jak to bude užitečné, a také své ženě,“ pokračoval po předání ceny.

Desítky filmů, které se staly legendami

Zdeněk Svěrák patří k nejoblíbenějším Čechům. Má na kontě mnoho rolí a především scénářů. Kromě zmiňovaného Vrchní, prchni! lze jeho rukopis najít ve filmech Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero, Kulový blesk, Obecná škola, Kolja, Vratné lahve a v desítkách dalších.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák s cenou

Svěrák je rovněž autorem divadelních her.

Bývalý učitel jazyka českého, se kterým si tak rád hraje, působil v rozhlase, píše povídky, pohádky i texty k písním, na nichž spolupracuje s Jaroslavem Uhlířem.

Jeho posledním scenáristickým počinem je pohádka Tři bratři, na které, jak už několikrát dříve, spolupracoval se svým synem, režisérem Janem Svěrákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám