Hlavní obsah

RECENZE: Rumunské psychologické drama vyhrálo v Berlíně, uhrane i ve Varech

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězný snímek letošního Berlinale Pozice dítěte rumunského režiséra Călina Petera Netzera předkládá obraz patologické lásky stárnoucí úspěšné ženy ke svému jedinému dítěti - dospělému synovi. Psychologické drama je mimo jiné hereckým koncertem Luminity Gheorghiu.

Foto: KVIFF

Luminita Gheorghiu v roli Cornelie

Článek

Šedesátiletá Cornelia je fixovaná na svého syna Barbua (Bogdan Dumitrache), který se z matčiných ochranných křídel snaží vymanit.

Když Barbua zapříčiní tragickou autonehodu, při níž zemře čtrnáctiletý chlapec, matka neváhá a okamžitě se vloží do akce. Chce přece pro své dítě to nejlepší.

Barbua už je ale unavený jejím neustálým dohledem a Cornelii nedochází, že manipulací svého chlapce, jak o dospělém a poněkud apatickém synovi mluví, ztrácí.

Foto: KVIFF

Bogdan Dumitrache

Výkon českému publiku nepříliš známé Luminity Gheorghiu je nezapomenutelný. Co scéna, to perla.

Ať už se jedná o nervy drásající plačtivý rozhovor s rodiči mrtvého chlapce, při němž se divák neubrání lítosti, ač není stoprocentně přesvědčen o tom, že to Cornelia myslí upřímně, či téměř komická scéna intimního dialogu s přítelkyní svého syna Carmen, kterou nemá ráda, při níž se obecenstvu pozvednou koutky v úsměvu.

Film má jasnou dějovou linku a již od počátku je jasné, že jde o vykreslení složitého vztahu matky a syna. Zápletka s nehodou, jež upozorňuje také na sociální rozdíly mezi vyšší a nižší rumunskou vrstvou, je jen pozadím, na němž se odehrává poutavé drama dvou nekompatibilních myslí.

Ve Varech běží film v sekci Horizonty. Naposledy ve čtvrtek v jednu odpoledne.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám