Hlavní obsah

Ptáče, Hanba a Sametoví teroristé získali ceny nestatutárních porot

Novinky, Stanislav Dvořák

Nestatutární poroty rozdaly své ceny v Karlových Varech v sobotu odpoledne. Ocenily filmy Ptáče, Sametoví teroristé, Velký sešit či Hanba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruský režisér Jusup Razykov

Článek

Ekumenická porota ocenila švédsko-americké Ptáče Lance Edmandse, což je podle ní hluboce emocionální i zdrženlivý film a s citem se dotýká témat, jako je vina a izolace. Jde o nejhlubší filmový debut, který porota kdy viděla.

Cena mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI připadla ruskému filmu Hanba. Jde o klaustrofobické drama o izolované komunitě žen ve strohém a poutavém stylu řeckých tragédií a natočil jej režisér Jusup Razykov.

Porota Fedeora vybrala ze sekce Na východ od Západu česko-slovensko-chorvatský film Sametoví teroristi o lidech, kteří se postavili komunistické straně. Cena je podle poroty především za inovativní přístup a humor. Patří triu režisérů Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík a Peter Kerekes.

Cena Europa Cinemas Label připadla koprodukčnímu snímku Jánose Szásze Velký sešit. Podle poroty jde o silný film o životě a smrti za časů války. Především přináší intenzivní výpověď o dětství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám