Hlavní obsah

Filmové Vary ozdobí účast Johna Travolty a Audrey Tautouové

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdný John Travolta dostane na MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Audrey Tautouová spolu s už ohlášeným režisérem Michelem Gondrym uvedou zahajovací film festivalu Pěna dní.

John Travolta ve slavném muzikálu Pomáda

 
Článek

Málokterý herec má tak pestrý žánrový rejstřík jako právě John Travolta. Ostatně napovídají tomu už jeho dvě nominace na Oscara. První obdržel za taneční kreace v Horečce sobotní noci v roce 1978, v době, kdy s filmovým herectvím teprve začínal.

Druhou mu akademie přiřkla o sedmnáct let později za roli tarantinovského zabijáka Vincenta Vegy v kultovním Pulp Fiction, když už měl za sebou divácké ovace po muzikálu Pomáda, komediální trilogii Kdopak to mluví i pracovně jinak poměrně pochmurná osmdesátá léta.

Foto: ČTK

John Travolta

V Karlových Varech bude na Travoltovu počest uveden jeho nejnovější snímek Killing Season, kde si pod dohledem režiséra Marka Stevena Johnsona zahrál vůbec poprvé s další hereckou legendou, Robertem De Nirem. V belgickém akčním thrilleru ztvárnili dva navzájem se těžko snášející veterány z války v Bosně.

„Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Travolta obdrží na zahájení festivalu v pátek 28. června. Film Killing Season se bude hrát v sobotu,” dodal prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Audrey Tautouová, o jejíž návštěvě Česka se spekulovalo již delší dobu, je nepoměrně křehčí bytost. Není bez zajímavosti, že se letos vrátí na místo, kde její hvězdná kariéra odstartovala. Na karlovarském festivalu totiž zvítězil v roce 2001 půvabný snímek Jeana-Pierra Jeuneta Amélie z Montmartru. A právě u karlovarských vřídel započalo jeho vítězné tažení světovými kiny i mezinárodními soutěžemi.

Foto: ČTK

Audrey Tautouová

Francouzská herečka, která má za sebou i role v hollywoodských produkcích (Šifra mistra Leonarda), doprovodí režiséra Michela Gondryho při slavnostním zahájení karlovarského festivalu, kdy uvedou svůj společný projekt, adaptaci nejznámějšího díla Borise Viana Pěna dní.

Tato jména budou spolu s už dříve ohlášeným Oliverem Stonem jistě patřit k největším ozdobám letošního ročníku. Výčet výjimečných herců, hereček, filmařů, filmařek, kteří do Varů zavítají, tím ale zdaleka nekončí.

Upoutávka na film Pěna dníVideo: Aerofilms

Velkou osobností současné italské kinematografie jistě je Paolo Sorrentino. Z jeho snímků u nás asi nejpronikavěji zarezonoval, právě díky skvělé režii, film Božský, nesmlouvavý portrét nestora italské politiky Giulia Andreottiho. Na západ Čech přiveze Sorrentino svůj nejnovější snímek Velká nádhera, který měl premiéru letos v Cannes a jenž vypráví příběh stárnoucího spisovatele, který v dnešním Římě hledá ztracené mládí.

Rovněž z Itálie dorazí do Česka herečka a režisérka Valeria Golinová. Pamatovat si ji můžete z takových trháků, jako byly Žhavé výstřely, Rain Man, Čtyři pokoje nebo Leaving Las Vegas. Do Varů doprovodí svůj režijní počin Miele. I ten letos odpremiéroval festival z francouzského pobřeží. A to pořád není zdaleka vše. Tým MFF Karlovy Vary dnes oznámil, že se už poněkolikáté vrátí na festival britský herec Julian Sands nebo velká naděje zámořské kinematografie, režisér Cary Fukunaga.

Foto: ČTK/AP

Valeria Golinová

Zatímco cti zahájit celý festival se dostalo zmíněné Pěně dní, zakončit ho bude moci nový snímek Stevena Soderbergha Liberace!. Liberace během své čtyřicetileté kariéry oslňoval Ameriku jako virtuózní klavírista a bavič. V roce 1977 vstoupil do jeho života šestnáctiletý mladíček Scott, navzdory čtyřicetiletému věkovému rozdílu pak spolu prožili několik šťastných let. Právě ta se stala inspirací pro režiséra Soderbergha a zprostředkovaně i pro herce v hlavních rolích Matta Damona a Michaela Douglase.

„Liberace byl v Americe opravdu velkou hvězdou mezi padesátými a sedmdesátými lety, i když u nás moc známý není. Zajímavé je i to, že se s ním Michael Douglas dokonce osobně setkal,” řekla Eva Zaoralová, umělecká poradkyně festivalu.

MFF Karlovy Vary se tento rok koná mezi 28. červnem a 6. červencem. On-line rezervace začne už 24. června v 10 hodin ráno. Cena lístků se za posledních třináct let nezměnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám