Hlavní obsah

Party ve Varech zahájí grilovaný mořský ďas, sumec a levandule z Provence

Právo, Rudolf Voleman

Ve stylu francouzské Provence, tedy provoněná levandulí, je na páteční pozdní večer přichystána pro tisíc hostů karlovarského filmového festivalu v čele s Johnem Travoltou zahajovací party v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kuchařky a kuchaři Grandhotelu Pupp v Karlových Varech připravují zahajovací party filmového festivalu.

Článek

Z gastronomických specialit budou večírku jednoznačně vévodit zhruba patnáctikilový mořský ďas a dvacetikilový sumec na grilu. Samozřejmě že oba okořeněné čerstvým provensálským kořením.

„Hlavním motivem letošní opening párty je francouzská Provence. Rozhodli jsme se totiž rozzářit večírek květinami a provonět jej levandulí. Samozřejmě že i široká škála vybraných pokrmů odpovídá sortimentu jižních svahů Francie,“ vysvětloval šéfkuchař Grandhotelu Pupp Radek Kotlán.

Tisíc hostů, padesát kuchařů

„Rozhodli jsme se navíc letos zalovit ve Středomoří, takže dominantou letošní párty bude zhruba patnáctikilový mořský ďas. Nevynechali jsme ale ani sladkovodní ryby, takže na grilu s provensálským kořením a variací bylinek budeme nabízet dvacetikilového sumce,“ dodal Kotlán.

Další dobroty pro zahajovací párty šel šéfkuchař hledat na francouzské farmářské trhy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchař Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Radek Kotlán objednal pro své podřízené šest set zlatých knoflíků do kuchařských rondonů.

„Pokrmy budou připraveny nejenom z kachen, ale i ze žlutomasých kuřátek. V menu nebude chybět ani telecí a jehněčí. Očekáváme kolem jednoho tisíce hostů, přičemž pro každého bude připraveno zhruba půl kilogramu jídla,“ prozradil šéfkuchař s tím, že v kuchyni bude průběžně připravovat zahajovací párty kolem padesáti kuchařů.

„Mezi ně rozdám šest set zlatých knoflíků, které jsem objednal k novým bílým rondelům,“ prozradil Kotlán, že kuchaři budou na festival nově oblečeni.

„Přípravy na festival finišují,“ uvedl vedoucí stravování v GH Pupp Richard Lhoták. „Travolta neměl žádné speciální přání, co se týká třeba pití. Dostali jsme požadavek jen na lehké vody a kolu, ovocné šťávy a očekává rovněž dostatek ledu,“ prozradil Lhoták s tím, že hotel je ale připraven hollywoodské hvězdě splnit jakékoliv jiné přání.

Na zahajovací party má Lhoták připraveno deset hektolitrů piva Lobkowicz, čtyři sta litrů moravských vín a tisíc litrů nealko nápojů. „K tomu kompletní řadu francouzského šampaňského Moët Veuve Clicquot v baleních od dvou deci po jeden a půl litru,“ dodal Lhoták s tím, že na párty bude sloužit kolem osmdesáti číšníků.

100 kg steaků

A co najdou hosté zahajovací párty v jednotlivých částech GH Pupp? „Ve Slavnostním sále například terinky z kozího sýra, francouzské slané koláče, telecí plec na způsob sous vida a jako opravdovou lahůdku doporučuji konfitované kachní žaludky,“ uvedl šéfkuchař Kotlán.

Salátový bar, kde nebudou chybět kupříkladu kachní prsa s ostružinami, najdou hosté v Rendez Vous, kde se bude podávat rovněž krájené maso, třeba do růžova pečený telecí krk v solné krustě.

Zahrádka bude patřit tradičně grilování, kde hosté najdou čtyři druhy steaků provoněné provensálským kořením.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéf stravování v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Richard Lhoták má pro festivalové hosty sklep plný francouzského šampaňského.

„Celkem těch steaků bude sto kilogramů,“ dodal Kotlán. V obří pánvi se bude připravovat ragú ze zmiňovaných žlutomasých kuřátek na lyonský způsob s vinným octem. Péct se zde budou i čerstvé vafle a podávat vlastní zmrzlina.

V Zrcadlovém sále najdou gurmáni francouzské sýry včetně světoznámého roquefortu nebo také francouzské palačinky. „Sladkou tečku najdou hosté v Malé Dvoraně, kde se budou podávat dezerty z hotelové cukrárny. Krémy budou opět provoněné levandulí,“ uzavřel Kotlán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám