Hlavní obsah

Tazatelé provádějí výzkum veřejného zírání

Novinky, Tereza Šimůnková, Festivalový deník
KARLOVY VARY

„Pokolikáté jste na festivalu? Zajímají vás spíš bijáky, anebo hvězdy? A na kolik filmů se plánujete podívat? Ale prosím realisticky...“ S podobnými otázkami oslovují tazatelé návštěvníky karlovarského festivalu. Průzkum jeho vedení organizuje spolu s olomouckou filozofickou fakultou. Cílem je najít přesný obrázek těch, kteří na filmový svátek přijíždějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vidí čtyři filmy denně? Bydlí ve stanovém městečku? A nebo ne?

Článek

„Nehledáme nějakého průměrného diváka, naopak chceme co nejpřesněji popsat jednotlivé divácké skupiny a jejich spokojenost s konkrétními složkami festivalu. Zatím o nich máme jen hrubou představu a tento průzkum je prvním pokusem je zmapovat,“ vysvětluje autor dotazníku, známý politolog Tomáš Lebeda, který sám pochází z Karlových Varů a je věrným festivalovým fandou.

Spoluautory výzkumu jsou Lebedovi studenti, kteří varskou přehlídku znají z pohledu baťůžkáře.

„Pomohli mi doplnit otázky, které by mě jinak nenapadly, jako je ubytování anebo spokojenost se stravováním,“ vysvětluje Lebeda. Průzkum je zaměřený čistě na návštěvníky a jejich komfort, umělecké stránky festivalu se netýká.

 Průzkum může přinést změny

Za osm dní chtějí pořadatelé vyzpovídat osm set respondentů, a to u festivalových pokladen, protože u těch se scházejí úplně všichni. Tazatelé, označeni visačkou a oblečeni do festivalového trika, se přesouvají od jedné kasy ke druhé a ptají se v různou denní dobu, aby získali co nejpřesnější obrázek.

Data následně analyzují. A co bude s výsledky? „Na jejich základě uděláme případné praktické změny v dalších letech,“ slibuje šéfproducent festivalu Petr Lintimer.

Reklama

Výběr článků

Načítám